Wednesday, September 19, 2007

Vi måste våga ta välfärdsstaten vidare

Mona Sahlin lämnade igår hos KG Bergström det mycket tråkiga och oradikala beskedet att Socialdemokraterna, som det verkade, inte skulle gå till val på höjda skatter. Visst kunde hon tänka sig att möblera om i skattesytemet och se till att "slott och koja" inte beskattades lika. Höjd skatt för de riktigt rika altså. Gott så. Men hon poängterade samtidigt att uttaget av fastighetsskatten skulle vara det samma vilket betyder lika mycket pengar till statskassan. Hon pratad även om att utvidga "jobbavdraget" till att även gälla de som inte har ett arbete.


Det låter som att Socialdemokraterna har accepterat borgarnas skattesänkningar. Detta är för mig en orimlig hållning. På det sättet känns det som att borgarna får diktera villkoren för politiken medan vi följer efter i deras fotspår.
Kanske är det så att socialdemokraterna inte vågar gå till val på höjda skatte för medel inkomsttagare i rädsla att förlora röster? Det verkar nästan så på Sahlin. Hon och ledningen verkar tro att ingen vill rösta på ett parti som kommer med skattehöjningar för dem själva och riktar bara in skattehöjningara på överklassen som inte bryr sig eller ändå är stenblåa. Det är fel synsätt. Historien visar att människor är beredda att rösta för en progressiv politik även om det innebär skattehöjningar för egen del.

Det finns så fruktansvärt mycket kvar att göra med de offentliga medlen. Om vi menar allvar med en nolltollerans mot hemlöshet, en bättre jämlik sjukvård, mer pengar till de utsatta och en större jämlikhet så behöver vi en stark omfördelande offentlig sektor. Någon annan väg framåt finns inte.

Självklart behöver skattesystemet bli modernare. Den ökade progressivitet som ett större grundavdrag ger (de 32 i stället för det första 16 tusen är skattefria) är kanske bra.
Samtidigt behöver skatten höjas på annat. Här kommer några enkla tankar:

- Ta tillbaka fastighetsskatten
- Beskatta affärsfatigheter i attraktiva lägen hårdare.
- Mer miljöskatter. Höj på alla områden.
- Höj momsen på producerade varor men behåll eller sänk på tjänster. (Varor blir bara billigare och billigare, de klarar av att bära mer skatt utan att det blir dyrare än dagens priser men det är svårare med tjänster)
- Höj inkomstskatten för de som har bra inkomster
- Höj trängselskatten

Vi behöver komma på fler smarta sätt att beskatta där det är lätt att komma åt pengarna och där det drabbar de som har mycket.

Detta är vår utmaning. Inte att dansa efter borgarnas pipa.
I denna fråga kan en radikal ungdoms eller studentrörelse aldrig ge sig.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

4 comments:

Anonymous said...

Mycket intressant inlägg, Anton. Håller verkligen med om att socialdemokraterna, som historiskt varit mycket visionära och nytänkande, inte får acceptera att det är borgarna, arbetsgivarna och de förmögna som ska diktera utgångsläget för politiken.

Jag hoppas verkligen att åsikten om att vi ska ha höga skatter inte håller på att bli en "radikal" ståndpunkt inom vårt parti...

//alex

Anton Andersson said...

Sant. Det är rätt talande att jag anväder mig av de orden. Som om ett skattehöjning vore radikalt.

Anonymous said...

Såg nyss inslaget, och det var väl knappast någon munter syn. Sahlin var väldigt defensiv och politiker-aktig, inte särskilt karismatisk. Som tittare identifierar man sig ju med KGB när han ställer frågorna, och om Sahlin går i försvarsställning framstår hon som slug. Hoppas det ändrar sig till valet!

Sen är det ganska träffande att en av kommentatorerna påstår att Socialdemokraterna i princip ger Jan Björklund rätt i och med vår omprövning av vår skolpolitik. Självklart har somliga skolor problem, men jag är övertygad om att vi varit på rätt väg med skolan i många avseenden, och att Björklunds skolpolitik i många fall är bakåtsträvande.

Anton Andersson said...

´Ja Mona är bäst när hon är avslappnad. Då kan hon vara riktigt bra. Hon blir ofta spänd när man börjar, som KG gjorde, med att säga att hon inte har något stöd och att hon är dum (vilket i princip var det han sa). Hon satt med armarna i kors och var mycket deffensiv.
Hoppas hon får mer självförtroende så att hon klarar av frågor även från lumpna jornaliser.