Tuesday, November 27, 2007

Efterarbetet.nu och kravaller i Frankrike

Eterarbetet.nu kan jag rekommendera. Hittade sidan nyss och den verkar lovande! Lyckas jag lägga in den som en länk på bloggen skall jag göra det. Esbati skriver en krönika som heter "Utsvettning", Kielos om "Orättvisa av bästa kvalité".

En annan bra sida i höstmörkret är "Dagens Uffe" på ETC.se, alltid rolig! ETC har också en internetshop där man kan köpa klimatsmarta julklappar, inte billiga men helt klart bra saker. Länge har jag funderat på att köpa artisten Stefans Sundströms bok som ETC förlag gett ut, men det har inte blivit av.

Jag läste om kravaller i en fransk förort, polisen hade råkat köra på två ungdommar som åkt på en moped utan hjälm. Det blev ett himla hej och hå, med en nerbränd polisstation som följd. Självklart fokuserar media i frankrike på våldsamheterna i förorten, men antagligen utan att koppla in det främmandeskap som medborgare i dessa områden känner. Utan jobb, skola, framtid bygger man in sociala problem som sakta eskalerar. Hårdare tag men utan att förstå att det inte hjälper; det som hjälper är att jobba för att medborgarna skall känna framtidshopp.

Den franska presidenten håller på att ändra arbetstidslagstiftningen. Frankrike håller på att som Sverige bli ett hårdare land. Det som kan glädja en, är att både fransmän och svenskar likt många andra européer, vill ha välfärd. Någonting som ger hopp om framtiden. Nyliberalismen har inte vunnit, Europa är inte USA.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 comments:

Anton Andersson said...

Tycker det är viktigt att ha med sig maktperspektivet när man diskuterar förortskravallerna. Dessa mäniskor saknar makt och det är det största problemet. Intressant att anknyta till kampen i husby mot "järvalyftet" där invånarna organisterar sig mot svenska bostäders planer på "upprustning". Mer makt åt folket.

Anonymous said...

All makt åt folket ;)

Anton Andersson said...

Hehe
ja så ska det naturligtvis vara.