Saturday, November 24, 2007

Jämlikhet och frihet

Jag köpte en gång en bok om jämlikhet och frihet för en sisådär 2-3 år sedan som i Italien 1996 skapat en massa rabalder. Boken hade skrivits av en akademiker ( Albertoni tror jag ?) en proffesor i statsvetenskap som i årtionden vegeterat på universiteten och inte gjort någon fluga förnär. Det som gjorde boken omdebatterad var att denna professor försökte sig på det omöjliga, att syntesera begreppet jämlikhet och frihet som i årthundraden varit emot varandra. Att ta bort konflikten som funnits.

Man kan dela in vänster och höger partier i två generella kategorier. Kommunister, socialdemokrater och vänsterliberaler pratar gärna om jämlikhet, medan högerns mer eller mindre liberala och konservativa partier pratar om frihet.

Så frågan är, vad väljer människor? Antingen har man höga skatter som går till en stor offentlig sektor och trygghetssystem eller så har man låga skatter som går till ökad privatkonsumtion i större grad än sparande ( eftersom att de flesta har en tendens att tänka på nutiden och inte på framtiden)

Frågan är vad som gynnar olika grupper i samhället?

(Jämlikhetspolitiken hjälper främst de som har det svagt ekonomiskt, socialt och kulturellt. Medan frihetspolitiken hjälper främst de som har det bättre ställt ekonomiskt , socialt och kulturellt)

Ett socialdemokratiskt parti har den svåra uppgiften att locka till sig väljare som värdesätter både frihet och jämlikhet. Man måste för att kunna ta makten och behålla den hela tiden se saker från olika människors perspektiv. Påverka människor och påverkas av människor.Andra bloggar om: , , , , ,


5 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Jämlikhet är ett viktigt begrepp, men skall man nå en bred medelklass måste man också våga tala om frihet till , och frihet ifrån saker och ting.

Folk vill gärna ha en stor offentlig sektor, men de vill tyvärr inte medge att detta kräver stora skattesatser.

Att bara prata om jämlikhet kommer skrämma de som exempelvis vill ha valuta för att de pluggat långa utbildningar.

Lösningen är inte enkel, och det är antagligen därför socialdemokratins ledarskikt försöker kombinera en företagarvänlig politik med en politik som har en hög grad av trygghet, form av försäkringar av olika slag.

Jag kan rekommendera en bra bok som heter "Det sociala landskapet" där en rad professorer i sociologi går igenom stora förändringar i det svenska samhället sedan 1945 till börjana av 2000.

Johan nyström

Anton Andersson said...

för mig är både jämlikhet och frihet viktiga begrepp. Frihet får dock inte förväxlas med VALfrihet. Frihet är på många sätt en känsla av makt över sig själv och kan därför hamna i konflikt med gemenskap. Samtidigt tror jag att jag att jag liksom många, speciellt de som inte hamnat på en priviligerad position skulle känna störst frihet i ett socialistiskt samhälle. Det handlar om makt.

En jämn fördelning av friheten en en förutsättning för alla människors möjlighet att känna den. Därför är jämlikhet centralt.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anton Andersson said...

bra skrivet!