Sunday, December 16, 2007

Utvecklingen går sakta framåt i miljöfrågan

Det avslutade klimatmötet på Bali där världens länder enades om ett dokument kan ses ur två vinklar:

1. Bali var ett misslyckande för att USA inte godtog siffror i kommande mijöarbete som framförallt EU ville ha. Utan siffror kan man alltid försinka åtgärder i det egna landet och trilskas med vad man faktiskt kommit överrens om.

2. Mötet var en framgång för att USA erkände FN´s klimatpanel av tusentals forskare vid IPCC ( Internationell panel of climat change) och därmed indirekt tvingar sig att handla beroende på de slutsatser klimatpanelen drar. Vilket är att människan måste minska på växthusgaser för att inte jorden skall hettas över alltför mycket.

Eftersom att USA varit lång ifrån övriga världen när det gäller insikten om att miljöarbetet måste förbättras , så är IPCC´s erkännande en injektion. Det humoristiska i det hela är att amerikanarna har delstater såsom Calfiornien som ligger välldigt lång framåt i klimatarbetet och även enskilda forskare som är i världsklass.

Problemet när det gäller USA är ett ord : livsstil!

Om man skall vara diplomatisk kan man säga att jänkarnas kollektivtrafik inte direkt är i världsklass, bilen är nödvändig överallt och en viktig symbol för frihet. Ser man utsläpp per capita alltså per medborgare, ligger också jänkarna ensamma lång över alla andra. Amerikanarna måste helt enkelt som Europeerna ändra livsstil, forska mera etc.

Som ofta i diplomati blev det mellanmjölk. Att tro att världsimperiet skulle ge med sig och binda sig för siffror är att vara naiv. Politiken och ekonomin var inte redo för detta i USA.

Det som är hoppfullt är att amerikanarna inte är helt ointresserade av att världen utmålar dem som stoppklossar. Det är välldigt besvärligt att exportera den amerikanska drömmen om den faktiskt innebär att människan i verkligheten skulle behöva 5 jordklot till som filmen Planet Earth konstaterade.

Hösten 2009 i Köpenhamn är ett viktigt datum. OM inte jänkarna har insett att de inte kan stoppa processen mot en hållbar värld blir det betydligt svårare att göra någonting vettigt innan moder jord blir riktigt arg. Det man kan förlita sig på är två saker:

1. Ny president i USA som målat in sig i ett hörn efter att han vunnit valet genom att prata lika mycket om miljö som om Gud.
2. Den amerikanska befolkningen som vaknar upp och inser att miljön är ett lokalt, globalt problem och inte längre kan igonoreras.

Det konstigaste är att det land som verkligen skulle tjäna på lite good will efter Irak krig och inkompetent president ( ok, han gjorde verkligen stora skattesänkningar för de rika, det gjorde han , som hans plan var) väljer att bli strulputte i den viktigaste frågan någonsin. Människan är ingenting utan jorden. Någonstans har USA tappat bort sin roll som ledare i världen.

Tyvärr är det inte bara USA som förlorar på detta.

Andra bloggar om: , , , , , ,

1 comment:

Anton Andersson said...

Bra inlägg!
tycker dock man skall vara försiktig med att använda ordet livsstil. Det leder lätt tanken till individuella lösningar, "du måste förändra livsstil" osv. Men även om begreppet används i liberala sammanhang har du ändå rätt. Människor, amerikaner liksom vi andra, måste förändra vårat sätt att leva och konsumera.