Thursday, January 17, 2008

Tydligt av Hägglund inte trovärdigt av Sahlin

Gårdagens partiledardebatt bjöd på en del skratt och visade som vanligt var de olika partierna står i Svensk politik.

Tydligast var Göran Hägglund som i ett replikskifte med Sahlin sade:

"Wigforss lär ha sagt en gång att armod är lättare att fördras om det delas av alla.
Men det kan inte vara ambitionen att åstadkomma armodet, och det kan inte vara ambitionen att åstadkomma lika lång väntan för alla. Ambitionen måste vara att korta köerna, få bort köerna, så att människor kommer till vården eller äldreomsorgen – att de får vård i tid. "

Naturligtvis är aldrig ambitionen att åstadkomma armodet men vår ambition som socialdemokrater är naturligtvis att åstadkomma lika lång, men helst av allt ingen, väntan för alla. Det finns inget i politiken som är enklare än att ta bort köer. Börja bara ta betalt så sköter marknaden resten. Endast de som har råd kommer då att få tillträde. Ingen behöver sitta i tråkig kö ty de fattiga göre sig icke besvär. Göran Hägglund har visat att regeringen inte har någon trovärdighet i frågan om lika vård för alla eftersom det inte ens är en ambition. Nej vänta, det är till och med så att det inte kan vara en ambition. Jämlikheten som mål är omöjlig att föreställa sig för Hägglund.


Mona Sahlin klarade Riksdagsdebatten bra men är inte trovärdig när hon samtidigt kommer med många högersvängar av politiken, accepterade av skattesänkningar mm vilket kan tolkas som att vi ger högern rätt. Socialdemokratin måste tydligt stå upp för vårat alternativ.

Människovärdet främst!

Hör debatten i SR
Dn om debatten

Andra bloggar om: , , , , , ,

3 comments:

Daniel said...

Jag håller med dig. I både skol- och arbetsmarknadspolitiken har toppen mer eller mindre struntat i den allmänna meningen i partiet.

Jag finner det ganska osannolikt att en majoritet av medlemmarna förespråkar dessa hårdare tag.

Nästa stora område (inrikespolitiskt) är vården. Där visar det sig återigen hur Mona Sahlin och Ylva Johansson abdikerar från principen om offentlig vård. Det är trist.

Catti Ullström said...

Hm. Ja. Dels detta men också att hon lät de andra partiledarna komma undan med tex hyllningar av det "fantastiska" skatteavdraget för hushållsnära tjänster. Som ju är en flopp utan dess like.

Och varför inte, när man ändå pratar sjukvård ta upp det nya förslaget om apoteket... Det hör ju ihop. D

Nu råkar det vara saker jag själv är förbannad på... men ändå, partiledardebatten sa alldeles för lite.

Kul var dock att statsministern liknade sig själv vid Bill Clinton och att Maud lekte Al Gore...

Anonymous said...

Som alltid ett bra inlägg!