Monday, February 25, 2008

1800-talet all over again

I Trollhättan kör man SAAB om man vill vara lojal mot en av stadens största arbetsgivare. Och det vill många. Bilindustrin skapar jobb, inte minst för unga människor som behöver tjäna sig en hacka medan de tänker över vad de vill göra senare i livet. Träffade en av dessa ungdomar för ett par dagar sedan. Hon hade visserligen inte jobbat på SAAB, men likväl i en fabrik i Trollhättan med uppgifter som att konka däck på löpande bank och montera fast fäljare. Ett ganska tungt jobb, helt enkelt, vilket gjorde att hon blev än mer förvånad än vad hon kanske annars blivit när hon upptäckte att hennes lön var under minimilön. Upprörd slog hon på stora trumman och karusellen med arbetsgivaren drog igång. Av cheferna fick hon fick beröm för att hon upptäckt de låga lönerna. Trots det var det ändå hon som fick gå när företaget varslade. Konstigt? Inte alls. För även när vissa arbetsgivare säger att de skäms, så skäms de aldrig tillräckligt för att sätta människors liv och arbete före mariginella vinstintressen. Jag blir så trött!

Andra bloggar om: , , , , ,

4 comments:

Anton Andersson said...

Bra inlägg. Kul med lite scoop för bloggen.

Några reflektioenr.
Det känns ibland som vikten av facklig organsiaering håller på att glömmas bort. Vi glömer att människor far illa på arbetsplatser idag liksom förr vilket detta fall bevisar.

Min föreläsare som jobbar på insitutet för social forskning sa att "Förr var det mycket vanligt att arbetarna hade sämre anställningsvillkor än tjänstemännen". Hallå, vilken verklighet kommer hon ifrån. Så är det i allra högsta grad nu med även om LAS gjort det bättre. Vi får inte glömma att klassamhället finns kvar, nu som förr, även om man inbland inte vill kalla det så.

Anonymous said...

Fast är inte alla arbetstagare slavar under kapitalet i dagens samhälle? Fast i nya former. Kan vi egentligen inte idag tala om en växande arbetsklass över klassgränserna - konstigt nog? Även i detta så kallade fina "kunskapssamhälle" vi idag lever i!

Anton Andersson said...

Alla är slavar men vissa har jobb som gör dem mer utbytbara och deras ställning blir då svagare.

Anonymous said...

Idag med uppmaningar från bl.a. EU och OECD så håller de svenska arbetsmarknaden att försämras för de flesta arbetstagare. Idag är det individens ansvar att utbilda sig, skaffa jobb, förhandla lönen -och slutligen behålla jobbet. Om detta misslyckas. Vems fel är det då? Ja, inte är det arbetsgivaren, inte är det samhällets eller statens ansvar. Istället är det individen som skuldbeläggs och ska bära ansvaret.

Hur har det blivit så här?