Monday, March 17, 2008

Triangulering?

Socialdemokratin står inför ett vägval. Tiden i opposition borde innebära ett visst mått av omprövning. Det tror jag vi var många som var överens om. Men vad skulle denna omprövning innebära? Som det ser ut nu har den mest betytt att vi närmat oss borgarna i på ett antal viktiga punkter. En artikel i SVD sammanfattar några av beskeden från partiledningen hittils. Där finns några progressiva förslag, några "återställare" som höjd a-kassa och indraget vårdnadbidrag men också anpassningar till den bogerliga politiken.
Man accepterar skattesänkningar på 40 miljarder i och med jobbskatteavdragets första del och betyg från årskurs sex.

De mest progressiva förslagen kan sägas vara en statlig inkomstskatt på 2 % för inkomster över 60 000 samt ökad kvotering av föräldraförsäkringen samt fri tandvård för alla under 24. Jag rä dock rädd att denna skatt inte kommer kunna uppbära de 40 miljarder som jobbavdraget kostar.

Om partiet skall vinna nästa val och dessutom få förnyat förtroende av väljarna 2014 krävs mer av reform och skattehöjningar. Anpassning till den borgerliga politiken och retoriken och det som kallas triangulering är inte en framkomlig väg. Som Lund sossestudenten Daniel belyseri en kommentar här på bloggen angående ett tidigare inlägg visar våra nordiska grannländer vad det ledar till. I Norge har det socialdemokratiska partiet genom norska LO blivit radikaliserat och regerar tillsammans med Sosialistisk Venstreparti och senterpartiet. Samarbetet har gått bra och man har stärkt sina ställningar. Precis som Daniel skriver har man i Danmark under "Helle Thorning Smith triangulerat socialdemokratin till döds. 2001 gjorde danska (s) ett rekorddåligt valresultat, 29 %. Sedan dess har man köpt allt: högerregeringens arbetsmarknadspolitik, skattepolitik, asylpolitik, EU-politik, utrikespolitik och socialpolitik.
För det fick man 2005 det sämsta resultatet dittills, 25,8 % - och 2007 ett ännu sämre resultat, 25,5 %. I valkampen -07 sade man "hit men inte längre - sänk inte skatten mer". Bara tre månader senare har man givit upp motståndet. "

Det senate opinionresultatet är att vänsterpartiet i Danmark Socialistiskt folkeparti gått om socialdemokraterna!

Se på våra grannländer. Vad vi behöver är inte mer av anpassning utan mer av reform och progresiv retorik. Jag hoppas att fördelningen mellan de olika listorna som beskriver progressivitet kontra anpassning ser radikalt annorlunda ut inför valet 2010.

--------------
Uppdaterat:
Missade Partiets debattartikel. Inte mycket nytt framkommer förutom en satsning som kallas återväxt som verkar vara någon typ av regionalpoltik. Regionalpoltitiken är ett sätt att mildra och reglera kapitalismens verkningar och därmed god socialdemokratisk politik. Lägger det till min lista.

Andra bloggar om: , , , ,

2 comments:

Daniel said...

Hej!

Nu skall det förstås vara "Helle" och inte "Hellen". Tryckfelsnisse var framme när jag skrev min kommentar.

Anton Andersson said...

Så klart. Hoppas du inte tar illa upp om jag, trots reglerna för akademin, ändrar i citatet.