Thursday, April 3, 2008

Utanförskapet måste bli ett socialdemokratiskt begrepp!

Jag skrev tidigare om triangulering här. Jag varande för en politik där vi flyttar oss närmare borgarna vilket inte leder till valvinseter på lång sikt utan endast mer av högerpolitik. Jag använde begreppet ganska slarvigt för en politik som flyttar sig närmare den borgerliga på många områden för att kanske ta strid på ett fåtal där man tror att man har väljarna med sig.

Ann- Marie Lindgren använder begreppet på ett annat sätt i Tiden 1/2008 (hittar tyvärr ingen länk) . Hon menar att flytten mot borgerlig politik i tillexempel skolfrågan inte är ett exempel på triangulering utan bara på att man flyttat sig närmare borgarna längs triangles baslinje. En riktig triangulering skall i stället vara att närma sig ett av motståndarnas områden men med sina egna värderingar och omdefiniera politiken på ett nytt sätt. Så gjorde moderaterna i valet 2006 med utanförskapsbegreppet. De lyckades få socialdemokratins viktigaste område sysselsättningpolitiken att handla om hur man skulle få fler jobb för att bryta utanförskapet genom att försvaga fack och arbetstagare. Dock flyttade de faktiskt även sin egen politik närmare sossarnas på andra områden vilket trotts allt kan sägas vara en förutsättning för triangulering.

Samma typ av triangulering håller faktiskt socialdemokratin med Sahlin och Astudillo i spetsen på med nu. Man håller successivt på att omdefiniera utanförskapsbegrepppet till att handla om de som står längst ifrån arbetsmarknaden. Jag tycker i och för sig inte att det är bra att man i övrigt flyttar positionerna när det gäller arbetsmarknadspolitiken (på bloggen här och här) och jag tror heller inte att det är en nödvändighet. Jag tror inte att en fullskalig triangulering är nödvändig för att man skall vinna frågan om utanförskap.

Tänk på saken. Faller det sig inte naturligt att de som är utanför knappast är de 1,5 miljoner som moderaterna pratade om. Snarare är de hundratusentals som står riktigt långt ifrån arbetsmarknaden. För dem har moderaterna ingen politik åtminstone ingen som inte sossarna kan göra bättre och mer. Mot utanförskapet behövs klassisk socialdemokratisk politik som utbildning, subventionerade anställningar och en expansion av offentlig sektor.

Detta hoppas jag att vi hamrar in lika starkt som moderaterna hamrade in sitt utanförskaps begrepp. Låt mig börja med en gång.

Så svara gärna Littorin om du råkar läsa denna blogg:
Varför minskar inte utanförskapet? Varför fördjupas det genom att de som står långt ifrån arbetsmarknaden får det sämre?


Andra bloggar om: , , , , ,
----------------------
Mona om oron för ett krympande parti i DN.

7 comments:

Jonas Svensson said...

Det är ett stort mysterium hur moderaterna har lyckats komma undan med att använda begreppet "utanförskap". Men det bygger ju på vårt egna misslyckande i stor utsträckning.

Lelle said...

"Mot utanförskapet behövs klassisk socialdemokratisk politik som utbildning, subventionerade anställningar och en expansion av offentlig sektor."

Så er lösning är ännu mera av de saker som ligger bakom mycket utav utanförskapet!

Ni lever fortfarande i förra årtusendet, tänk om, tänk nytt och välkomna in i det nya årtusendet!

Anton Andersson said...

Nejdå jag lever här och nu liksom min rörelse.

Det är ett faktum att långtidsarbetslösheten inte minskat. Alliansen fördjupar utanförskapet.

Anonymous said...

Lelle: Är modernitet enligt dig att låta marknaden "bota" människor utan arbete?

Då föredrar jag nog ändå de så kallade omoderna och gamla lösningarna!

Anonymous said...

Vem säger att en sjuk eller arbetslös nödvändigtsvis befinner sig i ett utanförskap? En som arbetar kan känna sig väl så utanför om hon/han hamnat på fel plats och vantrivs. Ingen ska behöva betraktas som utanför utan som fullgoda medborgare oavsett den livssituation de befinner sig i.

Catti Ullström said...

Hej

Intressant diskussion. Började skriva en kommentar här men den blev så satans lång att det blev ett lååångt inlägg på min egen blogg istället. Har inget direkt problem med dina lösningar, men jag tycker utanförskapet som begrepp måste bort från politiken. Här är varför:

http://cattiullstrom.blogspot.com
/2008/04/svar-till-anton-andersson
-utanfrskapet.html

//Catti
Malmö s-studenter

Anonymous said...

Men Lelle,

det är ju just genom subventionerade anställningar och rekrytering till den offentliga sektorn som regeringen pratat om att lösa sysselsättningen för de 100.000 som kommer att utförsäkras från Försäkringskassan med de nya sjukreglerna.
Lönebidrag och nyfriskjobb är receptet enligt Alliansen. (Förutom socialbidrag då. Som i många fall kommer att bli permanenta. Eftersom oerhört många som kommer att utförsäkras antagligen aldrig någonsin mer kommer att kunna gå tillbaks till ett arbete).
Nyfriskjobben kommer även att gälla i den offentliga sektorn.

Tänk om, tänk nytt och välkomen in i det nya årtusendet!
Du har blivit grundlurad av Alliansens propaganda!

Anna.