Friday, May 23, 2008

Att spela på fel spelplan

Det var en gång en folkrörelse....

Socialdemokratin var en gång en folkrörelse, det är man inte nu. Eller jo, om man frågar företrädare som är anställda av partiet så är man det, men frågar man gräsrötterna så får man ett annat svar. Partiet är elitistiskt och hierarkiskt, för att detta fungerar mycket väl i den "moderna" demokratin. Socialdemokratin blommar upp var fjärde år och dör sedan. Någon har räknat ut att SAP inte kommer ha några medlemar kvar vid 2015 , det är såklart bluff och båg , själv tror jag kanske att SAP har runt 10 000 medlemar eller nått ( det är skoj att spekulera) en vilt gisning såklart!

Men det är inte det jag skall disskutera, utan snarare Socialdemokratin som främst bärare av frihetbegreppet, för man tror att det innebär vinst i val ( genom argument för rättvisa med PR)

Om du frågar en gammal räv i partiet, en sådan där skön gubbe eller tant, om vad Socialdemokratin står för, så kommer svaret handla om de fyra benen
Jämlikhet
Solidaritet
Frihet
Rättvisa

Men kanske specifikt om begreppet jämlikhet. Vänta lite nu tänker du, om Socialdemokratin främst argumenterar för frihet och de sköna gamla gubbarna och tanterna pratar om jämlikhet , är det samma parti?

Nej, det är det inte! Gräsrötter är ideologiska och ser framför sig ett samhälle där man jämnar ut stora skillnader alltså mera jämlikhet, medan 68an ( huvudkvarteret) och anställda vid partiet har valvinst i sikte.

Det är nu det blir lite bökigt. Strategerna i S tror att man vinner val genom att man kommunicerar ut budskapet frihet. Det intressanta är att frihet är ett klassiskt högertema, , medan jämlikhet är ett klassiskt vänstertema. Ordet rättvisa, som är välldigt innehålrikt, använder man gärna i PR för att vem är inte för rättvisa. Alla är för rättvisa!

Problemet är att man spelar på fel spelplan och har analyserat sönder politiken. Politiken har blivit siffror och fokusgrupper.

Alla nördar i politik vet att Stockholm is the shit. Vinner man där vinner man med stor sannorlighet riksdagen, vilket är huvudsyftet för ett politiskt parti ( glöm och dröm om ideologi, se på de nya moderaterna och deras sk. försvarpolitik)

Stockholmare är jobbiga. De är mera höger än landet. Därför spelar S på borlig spelplan, för att vinna dessa röster. Man räknar kallt med att Göteborgare och Norrland kommer rösta S i framtiden.

Problemet är att jag själv börjar att blanda ihop S och de borliga partierna. Alla krigar i mitten och politik har blivit lika spännande som att titta på en såpa.

De borliga partierna och DN , SVD är glada över att S spelar på fel spelplan. Hela politiken har dragits åt höger och analysera hur det går för Labour i England och du vet vad som kan hända nästa val, eller näst nästa.

Greider har sagt att det krävs ett par hundratusen arga kommunalare i SAP. Uttrycket fastnade hos mig, och det får avsluta hela inlägget.

SAP behöver inte vara ett 10 000 personers parti , med konfetti och ballonger och happynings, partiet kan vara ett argt parti, men det betyder att arbetare måste gå in i politiken. SAP behöver en injektion, en spruta adrenadelin.

Marx " Arbetarnas frigörelse är deras egna verk"

Socialdemokratins största fiende är lättjan, tron på att biffen är fixad. Samhället är perfekt.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 comments:

Anonymous said...

Efter att ha läst inlägget blev jag lite sporrad att dra igång den ideologiska studiecirkeln i SSK snart. Hoppas att det blir av snart! Då kan vi just diskutera det som tas upp i inlägget ovan. Dvs. behovet för SAP att lyfta fram jämlikhetsbegreppet. Och vara stolta över det! Som Håkan Jurholt sa på ett SSK-möte "Jämlikhet är det enda begrepp/vision som borgarna inte kan ta ifrån oss". Tillskillnad från "frihet" och "rättvisa". Det kan ju alla hålla med om.

På första maj-märket i år borde det därför ha stått "frihet kräver jämlikhet" istället för "frihet kräver rättvisa".

Anton Andersson said...

intressant inlägg.
Tror dock det är fela att tänka sig att partiet är mindre toppstyrt nu än tidiagere. Det var ju inte för inte som de tidiga partiledarna kallades för "hövding".

Däremot tror jag att medlemmar idag kräver mer inflytande och fart än vad man krävade för länge sedan. Jag hoppas på ett parti som tar sina medlemar på alvar. Men då måste vi bli fler om våra åsikter skall bli representativa för befolkningen. 100 000 arga kommunalare som sagt.