Tuesday, May 27, 2008

Eurovisionen

Det har under dagarna som gått vimlat av diskussioner om det som på något sätt många av oss känner hatkärlek till, eller faktiskt i vissa fall gillar. Givetvis talar jag om Eurovisionsspektaklet som hölls i Belgrad under lördagen. Jag är väl medveten om den näst intill föraktfulla uppslutning som många inom vänsterrörelsen har inför detta evenemang men vågar mig ändå på en diskussion om fenomenet. Är kalaset på väg utför och vad betyder detta evenemang egentligen?


Låt oss börja med det sistnämnda. Under långt tid verkar Eurovisionen ha innehaft en kalkonstämpel i västeuropa. Sällan har musikvärlden lanserat de absolut största stjärnorna internationellt genom ESC. Några få länder, med Sverige i spetsen, verkar dock lagt stort krut, och pengar, för att vinna evenemanget. Jag kommer ihåg Irland som år efter år vann ESC på 1990-talet, för att till slut utropa att de inte skulle ha råd att anordna festivalen igen. Hela TV bolaget höll på att ryka under.
Vad som dock hänt det senaste deceniet, och som jag tror få människor undkommit notera, är att halva Europa (t.o.m. länder som Armenien och Azerbadjan) börjat delta. Genast börjar västerländska *läs svenska* schlagerfans skrika att det är fusk när östeuropeiska länder röstar på varandra. Att vi i Norden ALLTID gjort det spelar för Carola, Pling och Bert Karlsson ingen roll i sammanhanget. Det jag märkligt nog förvånas över i min naivititet är att ingen, någonstans, lyfter det faktum att festivalen för första gången i sin historia blivit en sann kulturfestival med toner från hela kontinenten. Istället vill vissa tydligen till och med göra regionala kval så att man kan "sålla bort" stora delar av östblockets kandidater (och möjlighet att rösta på varandra). Det naiva fina landet Sverige börjar plötsligt omedvetet agera imperialistiskt. Ironiskt nog blir det i schlagersammanhang.
Den i botten grundade främlingsfientlighet som pyr i folkhemsmedvetandet träder fram och ignorerar till och med att dessa "öststatsbidrag" även får röster från väst- och sydeuropa. Och få människor tycks förstå hur häftigt det ändå är när Bosnien Herzegovina slamrar till med en 12 poängare till ett inte så länge sedan fiendeland Serbien.

För en person som ganska så mycket alltid irriterat mig på svensk schlager har festivalen för första gången blivit intressant. Jag struntar fullständigt i om Sverige eller Armenien skulle vinna bara det är bra musik från olika musikaliska kulturer. För många länder i östeuropa tycks festivalen inte heller bara handla om ABBA utan om en möjlighet att efter många mörka år av förtryck eller krig kunna visa en positiv sida av sig själva. Så kunde i år ett stolt Serbien visa upp något helt annat än den nationaliststämpel som man beklagligen fått sig tillstämplad av väst. På det sättet har Eurovisionen fått en ny betydelse. En chans för länder att visa en positiv sida av sig själva. Onekligen har festivalen blivit gigantisk i det forna östblocket. Jag är övertygad om att ett land som Ryssland, som vann i lördags, drar nytta av att känna kulturell identitet med det övriga Europa. Det stärker freden på vår kontinent och på lång sikt demokratin.

Beklagligt nog med en ignorant vänsterrörelse som inte vågar lyfta ämnet och ett nordiskt land som uttrycker nyanser av imperialism lär det dock inte ta lång tid innan Europas länder lyckats ta kol på ytterliggare en möjlighet att komma varandra lite närmre.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 comments:

Anton Andersson said...

Bra inlägg. Helt på din linje.

Malin Hanson said...

jag med. det har blivit okej att vara öppet främlingsfientlig en gång om året. vad hände där liksom. och vad bert karlsson gjorde under 90-talet verkar folk ha glömt, nu instämmer man glatt i vad mannen säger då han ju faktiskt är "expert" på schlager. jo tjena..

Hansbaer said...

Om man analyserar resultatet ser man att de östeuropeiska länder som röstar på varandra spelar faktiskt en mindre roll än de flesta tänker. Den tyska bloggaren Stefan Niggemeier har räknat bara västeuropeiska röster och gjort en lista.
Och vinnaren hade varit: Armenien!

I Tyskland finns varje år en mycket polemisk diskussion om ämnet. Som Niggemeiers lista visar och Malin säger: faktiskt är det främlingsfientlig.

Jag tycker att Eurovision Song Contest är en unik europeisk institution utanför EU och Europarådet. Att man diskuterar i hela Europa om resultat av ESC visar att festivalen är faaktisk en bidrag till en förenad Europa.