Wednesday, May 21, 2008

Förslag för bättre ekonomisk demokrati och sämre politisk

Igår (tisdag) publicerar regeringshögern och miljöpartiet ett förslag till ändrad grundlag på DN debatt. Detta hyllas av moderater och har fått liberaler och nyliberaler att utropa "Viva la revolución!" vilket visar vad man förväntar sig av detta förslag.

Vänsterns Ali Esbati skriver:
"Den svenska grundlagen är på intet sätt perfekt. Men den är både principiellt och praktiskt sett progressiv, inte minst som ett resultat av arbetarrörelsens och vänsterns framstötar under efterkrigstiden. Det borgarna nu presenterar är ett frontalangrepp, som de inte tidigare varit förmögna att på allvar på till stånd. Vi får nu framskridna planer på författningsdomstol där borgerliga jurister ska överpröva riksdagsbeslut. Vad ”stärkt kommunalt självstyre” betyder för partier som har sin medlemsbas i Täby, Danderyd och Vellinge behöver vi inte tvivla så hårt om. Och så förslag om skilda valdagar: ett beprövat sätt att sänka genomslagskraften i de politiska valen och framför allt valdeltagandet; ett bekvämt sätt att öka den borgerliga röstandelen. Bland annat. "


Vad en författningsdomstol innebär kan vi ses på EU nivån. Den dömmer som den vill, ofta i enlighet med de borgerliga juristernas uppfattning. Frågan jag säller är den som kommit upp många gånger. Kan man lita på miljöpartet? Svaret verkar vara nej. Hur (s) ska gå vidare med detta vet jag inte. Som jag förstår det kan de borgerliga med stöd av mp driva igenom detta utan s och v om inte s och v tillsammas får egen majoritet i parlamentet vilket somliga av oss drömmer om (och som inte verkar vara korrekt att tycka bland många sossar).


Ett betydligt roligare förslag kommer från stim, musikernas intresser organisation. De vill testa iden med speciella bredband fölr de som laddar ned och vill betala för sig. Bredbandet skall innehålla en programvara som registerar vad som spelas på datorn och fördelningen från inteäckterna från det dyra bredbandet skall sedan gå till de artiser som spelas. Ett bra förslag tycker jag. Har själv skrivit ett inlägg om ett liknande förslag här på bloggen men där man i stället skulle ta intäckterna på skattsedeln. Precis som jag argumenterar i det inlägget tror jag detta är framtiden.

Desutom är det fördelningsmässigt och demokratiskt bättre än det gamla systemet där man betalar för skivor så att fördelningen blir så att de med mycket pengar lyssnar på mycket musik. Det är också bättre än reklam finansiering eftersom detta leder till en högervridning och kommersialisering av kulturen. Förslaget med lika avgift men konsumtion efter behov är ett steg som kanske tar oss en liten bit närmare de ekonomiska förutsättningarna för demokratisk socialism.

Så för att summera. Ett förslag som inskränker den politiska demokratin och ett som kan öka den ekonomiska demokratin.

-------------------
uppdaterat:
Läs också AB ledaren med titeln "Miljöpartiet går till attack mot folkstyret".

Andra bloggar om: , , , , , ,

10 comments:

Ol' Dirty $venne said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anton Andersson said...
This comment has been removed by the author.
Lars Petter said...

Ja usch och fy för att låta folket få mer inflytande över politiken. Och visst är det hemskt att de som köper musik ska få bestämma vad som är bra musik, det borde ett smakråd instiftat av staten göra istälet.

Daniel said...

Miljöpartiets politik i konstitutionella frågor är bara ytterligare ett bevis på den rejäla liberalisering partiet genomgår. De gröna har nu suddat ut alla sina profilfrågor; kvar, i skuggan av en djup besvikelse, blir ett idéfattigt och maktgalet socialliberalt mittenpartiet. Ett i mängden, så att säga.

Anton Andersson said...

Lars Petter,
Jag tycker att folket skall ha inflytande över politiken och inte jurister.
När det gäller STIM förslaget har du kanske missförstått. Det är ju människorna, det vi säga de som lyssnar på musik, som bestämmer vad som skall få licenspengarpengar. Detta ersätter ett system där de som har mycket pengar bestämmer vad som skall produceras. Denna utvekling måste väll uppskattas även av liberaler?

Anton Andersson said...

Daniel,

Håller med i din analys av miljöpartiet. De går i en trist utveckling. Har t o m slopat 35 h veckan. Börjar undra hur det står till med vår demokrati. Som min kompis konstaterade kanske vi i augusti får se följande löpsedel

Valet inställt! Enighet nådd!

Anonymous said...

Stimprylen är kass. Varför ska just dom som ger ut musik ha rätt att beskatta privat kommunikation? Vad händer när porrproducenter, fotografer, bloggare etc vill vara med.

Dessutom velar dom om uppladdning och om allt ska vara med... Vad ska man ladda ner om ingen får ladda upp? Hur ska man kolla om en låt är med innan nedladdning... De vill bara ta tillbaks kontrollen, få nerladdningen till styrda sajter där de kan kontrollera utbudet. Skrota idéen.

Vad gäller grundlagen så är ju större medborgerliga rättigheter akut behövda här i landet då det gäller politiska friheter. Men borgarna vill säkert även försöka lyfta in så mycket äganderätt i lagen det bara går - Politiker ska inte styra över folk, de ska bara styra över gemensamma frågor. Men ekonomin och hur samhällsresurser ska kontrolleras *är* en gemensam fråga.

Sen lukter det ju falskspel lång väg... Det är samma snubbar som försöker införa FRA-lag och vill lämna ut personuppgifter till privatmeliser. Man ska nog inte tro mycket utan att lusläsa.

Lars Petter said...

En författningsdomstol prövar nya lagar mot grundlagen för att just skydda grundlagarna. Är det inte bra att vi skyddar grundlagarna?

I övrigt handlar förslagen från utredningen i stort om att öka väljarnas insyn och påverkan på kommun- och riksdagspolitiken genom att stärka personvalet, skilja på valdagarna, stärka det lokala styret mm. Vad är det som är farligt med detta?

Anonymous said...

Vad som är farligt med förslaget beskrivs väl rätt bra av Ali Esbati?

Daniel said...

När nu förändringens vindar blåser i miljöpartiet är det nog dags för nya slogans också. Vad sägs om:

"Nyfiken blå.
Miljöpartiet"

"Med oss som vänner behöver man inga fiender.
Miljöpartiet"

"Förr hade vi bara goda idéer - nu har vi makten istället.
Miljöpartiet"