Tuesday, June 3, 2008

Kontrollsamhälle utan kontroll

Hon och hennes vänner sitter kvar efter en spelning. Stället ska snart stänga för natten och ölen börjar ta slut i glasen. En vakt säger åt dem att gå. Vi ska bara dricka upp, svarar Hon.Vi ska bara dricka upp vår öl, säger en annan. Vakten säger till Henne: sådana som du ska inte vara här. Hon reser sig upp. Vad sa du just till mig? Han är två meter lång och lika bred över bröstet. Inom loppet av en sekund har han tagit polisgrepp på Henne, väser i hennes öra: blattar som du ska inte vara här. Han släpar ut Henne. Misshandeln fortsätter utanför krogen och bekräftas dagen efter av en läkare.

Direkt efteråt ringer Hon polisen. Men polisen kommer inte. Hon gör en anmälan och identfierar i efterhand vakten. Så gör även flera andra som varit utsatta för liknande behandling. Hon anmäler även fallet till DO. Där förklarar en man med lilla-gumman-attityd att man inte tänker vidta några åtgärder. Inte heller från åklagarsidan vill man gå längre. Ord står mot ord, och vad han viskade i hennes öra har bara hon hört. Hon och kanske tiotusentals andra i vårt land vid det här laget.

Som nämndeman i Tingsrätten har jag träffat otaliga butikskontrollanter. Det verkar finnas minst tio i varje HM-butik vars enda uppgift är att hindra personer från att snatta varor, dvs att skydda kapitalet. Men när det kommer till att skydda den enskilde människan integritet och säkerhet blir bristen på kontroll uppenbar. Vi närmar oss ett samhälle där miljoner kronor läggs på jakten efter potentiella terrorister och där kameror finns på varenda offentlig plats. Samtidigt kan vi inte skydda våra medmänniskor. Pinsamt.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 comments:

Anton Andersson said...

Verkligen en viktig fråga. Här måste socialdemokraterna ta krafttag. Vi kan inte ha ett samhälle med privatiserat våld och där kapitalet skyddas allt mer intensivt mendans människan kan slängas på sophög.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.