Thursday, June 26, 2008

Åsiktsregistrering för yttrandefriheten?

I ett förslag till EU-parlamentet Marianne Mikko (s) att bloggare ska skylta med namn och bild för att hindra olämpligheter från att spridas och för att gynna yttrandefriheten. "Om en bloggare förolämpar eller manipulerar så kommer vi att veta vem som står bakom bloggen" säger Marianne Mikko i ett uttalande till ekot.

Vilka är vi? EU-parlamentet? Säpo? Spionerna som fått jobb efter att FRA-lagen klubbades igenom? Och vilka påföljder är lämpliga för att låt säga en kränkning? Det fungerar inte med envägskommunikation, säger Marianne Mikko. Och hon har rätt. Det fungerar inte att pracka på medborgare i demokratiska samhällen ett kontrollsamhälle de själva inte stödjer.

Bloggar är skitviktiga. Inte minst för de som inte vågar eller kan framträda med sina egentliga namn. Människor som utsätts för förtryck, människor med diverse sjukdomar eller problem de inte vill skryta om (men ändå dela med sig av till andra), människor som på grund av sina yrken/sociala situationer har svårt att yttra sig offentligt, blygisar... Folk måste få uttrycka sig!
Att det är en sosse som lägger ett sådant förslag är bara att beklaga. Vi ses på lördag. Demo mot FRA. Klockan 12 på Sergels torg.


Tänk om parlamentet skulle kräva att bilden nedan visas upp såfort jag surfar på nätet?! Då skulle jag allt ångra en och annan mustachfest!


2 comments:

Hanna Hellström said...

Så rätt. Mikkos uttalande är ett effektivt sätt till självcensur, så att vissa människor kan rättfärdiga sin urflippade politik. Vad händer sedan? Hur blir det till exempel med källskyddet?

Mattias Sääksjärvi said...

O hur kan nästan ett helt utskott (minus en) hålla med henne??!!