Tuesday, July 15, 2008

SSU vill starta friskola - igen.SSU återupptar det gamla lyckade(?) pr grejen att lämna in en ansökan om att starta en socialistisk friskola. Den här gången är det inte SSU förbundet utan distriktet i södra Älvsborg som lämnar in ansökan. Man säger också att till skillnad från förra gången är det här en seriös ansökan där även religionsundervisning skall ingå i någon form. Som ni ser av länkarna nedan har man fått mycket stor genomslag för detta pressmeddelande (GP har den bästa artikeln).
Jag är dock osäker på hur bra det är att påstå en sådanhär sak. Precis som riksdagsledmoten Green påpekar är det vi vill ha en sammanhållen skola för alla och inte olika friskolor med olika inriktningar.

Som PR grej kanske det trots allt är lyckat. En vanlig åsikt, även från borgerligt håll, är att man i konsekvensens namn borde få starta en skola med politisk inriktning. Men om man drar ut resonomangen längre undrar jag om det här är en linje som de borgerliga verkligen kan försvara. Är det inte lite väl nyliberalt med att man kan sätta sin unge i skola efter politisk inriktning. Är det verkligen något som de borgerliga idag kan försvara. De måste de göra om de vill försvara dagens system vilket kommer att bli knepigt för dem.

Om skolan får godkänt, vilket man räknar med och vilket jag tror, tycker jag att man borde driva den. Detta kan dock bli svårt med tanke på att det kanske blir svårt att få ihop elever. Medlemarna i SSU:s tunna medlemsregeister räcker nog inte till så även utomstående behövs. Visst kan man säga att det kanske är synd på barns utbildning att de skall gå i en skola som är del av ett politiskt projekt. Å andra sidan är det en kritik som drababr hela friskolesystemet. Ungas utbildning är väll för seriös för att göra vinst på?

Om man lyckas driva skolan kan detta bli en aldrig sinande PR maskin. Jag tänker mig pressmedelande som:
"Den socialistiska friskolan går med överskott
- Eftersom vi har lyckats rekrytera många studeimotiverade elever kan vi nu, i stället för att ta ut pengarna som vinst, satsa mer pengar på verksamheten nästa år, säger rektor XX"

Eller
"Den socialistiska friskolan går med underkott.
- Eftersom vi rekryterat alla typer av eleve även elever med funktionshinder har vi behövt satsa mycket pengar på att hjälpa dessa, kommenterar rektor"

Det kan dock också slå tillbaka eftersom det kan leda till att man helt enketl ökar acceptansen för friskolor vilket gör att MUF eller mer trologt Svenskt näringsliv snart startar sin första friskola. Då har vi gått från dåligt till en bra bit mycket sämre
Någonstans kan man ju tycka att opionionen borde sätta stopp. Ibland undar man dock.

SSU ger sig ut på ett våghalsigt politiskt oppinionsmässigt projekt. Lite äl våghalisgt i min smak. Men kanske behövs något drastikt för att vända oppinionen.

-------------
Borgerliga bloggar: Tokmoderaten, Liberalisera.
Andra bloggar om: , , , , ,

I Pressen: Dagen, Ekot, Ab, DN, SVD, GP, Expressen,

6 comments:

Emilia Bjuggren said...

"...eller mer trologt Svenskt näringsliv snart startar sin första friskola." Svenskt Näringsliv kanske inte driver en egen skola, men dess medlämmar drivet skolor och dessutom så har de producerat många av de skolböcker som används i undervisningen idag.

Så detta värre scenario är i princip redan verklighet. Dock håller jag med om att vi ju egentligen inte vill balancera detta med egna friskolor, utan vi vill avskaffa systemet som innebär att man kan göra vinst på att driva skolor!

Catti Ullström said...

Om jag förstår saken rätt är det väl ingen som riktigt tänker driva skolan om det går igenom, utan bara visa på det helt absurda i dels de föreskrifter som många religiösa friskolor har och dels i att vi har friskolor.

Jag gillar den här typen av utspel en hel del, framförallt som jag tycker det är så fruktansvärt absurt att religiösa friskolor får finnas. Det finns ingen gud. Religion är politik eller livsåskådning eller vad man nu vill kalla det... I vart fall ska det inte tiilåtas styra våra skolor.

//Catti
(som gillar den ökade uppdateringfarten här på bloggen)

Anonymous said...

Vad är nästa steg? Ett SSU-dagis? Nä, visst ja! Det har dom ju redan...

Anton Andersson said...

Nej de ska väll kanske inte driva skolan.


Gubben:
Vad tänker du på?

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Johan Dahlberg said...

Catti: Du har förstått helt rätt!

Gubben: Jag tycker det är en aning oseriöst att kalla Unga Örnar för ett dagis. Jag antar att det är Unga Örnar du syftar på. Unga Örnar är motsvarigheten till SSU, S-Studenter och Partiet fast för dem yngre. Men visst om du tycker den jämförelsen är bra så får du väl köra på den.