Sunday, July 27, 2008

Stoppa det privata barsjukhuset!

En bra kampanj har dragits igång mot det privata barnsjukhus som startas i Stockholm om två månader.

Ur ett långsiktigt samhällsperspektiv är det en förskräcklig utveckling när rika börjar köpa sig en plats på sjukhus via försäkring och inte längre vill betala de fattigas vård.

Se nedanstående film och spana in hemsidan.kampanjsajt.
http://www.rsmartina.se/

Dan Joseffson skriver en välformulerad artikel i DN på ämnet.

Andra bloggar om: , , , ,

Vi har tidigare skrivit om saken här.

4 comments:

Anonymous said...

Maria beroendecentrum på söder har varit privat i nästan 10 år nu - och det är ett utmärkt och välfungerande barsjukhus!

Claes said...

Vad är problemet? Det är en sak om det finansierades via skatterna. Detta är ett helt privat finansierat företag. Sedan när är det förbjudet att starta och driva företag i det här landet? Allt som inte passar in i eran trånga mall skall förbjudas. På 80-talet var det paraboler som skulle förbjudas eftersom då kunde folk få tillgång till icke statskontrollerad television.
Så typiskt att ingen ska få ha det bra utan alla ska ha det lika dåligt.
Ni får väl starta ett eget sjukhus i samma anda som ni nu skall starta en gen friskola.

Anonymous said...

Anonymous: Vad snackar du om? Beroendecentrum på Söder är inget privatfinansierat barnsjukhus. Barnsjukhuset Martina är det första privatdrivna OCH privatfinansierade barnsjukhuset i Sverige.

Daniel said...

Ingen kan tvinga någon annan att förstå, men jag skall göra ett seriöst försök till en begriplig förklaring.

Claes:
Det finns ett mycket stort stöd för att den svenska välfärden fullt ut skall skattefinansieras efter förmåga och vara lika för alla, efter behov. Förutom det solidariska i denna tanke finns också ekonomiska argument (omfattande nordamerikansk forskning visar att privata vårdinrättningar ofta är både dyrare och sämre än offentliga dito). Det är således inget att sträva efter, och jag är övertygad om att en stor majoritet förstår att starten av ett helt privat sjukhus är första steget mot en amerikaniserad modell. Ty de föräldrar som kan betala för sina barn kommer naturligtvis inte att samtidigt vilja betala skatt i samma utsträckning. Istället kommer de att kräva att vårdförsäkringen blir avdragsgill. Och vips! så är vi där och Sverige blir ett mini-Amerika - tragiskt nog i samma stund som pendeln äntligen verkar svänga over there.