Thursday, September 4, 2008

Sarah Palin – Barracuda och pitbull

Skillnaden mellan en hockeymamma och en pitbull är läppstift, skämtar Sarah Palin i sitt tal på det republikanska konventet. Att det finns ensamstående mammor med tre jobb, som således inte hinner köra sina barn någonstans överhuvudtaget, kanske har de inte ens en bil, totalt ignoreras av Palin.

Hon staplar upp sin kvinnlighet på ett beklämmande könsstereotypt sätt, i den vita medelklassens tjänst. Med hjälp av sina barn och sin äkta man, som mor till ett barn med Downs syndrom och en gravid tonårsdotter förklarar hon sitt engagemang för ”vanliga familjer”.

Palin säger det utmärkt själv. I Amerika kan alla kvinnor som verkligen vill ”forcera alla hinder” och ta sig fram till vice presidentposten, kan Palin kan alla kvinnor! Ett pinsamt negligerande av kön, klass och etnicitet.

Visserligen är hon republikan, men det är helt enkelt sjukt tråkigt att Palin inte ens är liberalfeminist. Förväntas hon föra alla kvinnors talan? Nej, men är man emot abort och homoäktenskap, är man emot grundläggande mänskliga och medborgerliga rättigheter. Kanske önskade jag mig ett nytt perspektiv också, just i egenskap av att hon är kvinna.

Hanna Hellström

1 comment:

Anton Andersson said...

Väcker frågan om representation.

Vem representerar kvinnornas intresse bäst. En kvinna som inte är feminist eller en man som är det. En inte helt lätt fråga faktistk.