Thursday, October 9, 2008

Protesrösta på V?
Just nu pågår en hetsk debatt
inom sossebloggosfären om det finns höger- respektive vänstersossar och vad de i så fall innebär. Att påstå att det inte finns höger och vänster är ett spänande intelektuelt projekt men jag tycker att det mest kan avfärdas som trams. Naturligtvis finns det höger och vänster. Detta kan till och med vara livgivande om det görs på rätt sätt. Men det kan också bli farligt om mångfalden övergår i splitring.

Ett rimligt sätt att hålla debatten på en sansad nivå är att kompromissa och se till att alla i alla fall blir lite nöjda. Detta är något som den nuvarande partiledningen verkligen inte förstått när det går ut och säger att socialdemokraterna numera endast siktar på ett regeringssamarbete med Mp samtidigt som V säger att de inte kommer stödja en sådan regering. Vi är många som redan innan detta tillkännagivande var besvikna på partiledningens kraftiga trianguleringspolitik och alla de utspel från de sk "rådslagsgruperna" (eller rådslagskupperna som de kanske kommer kallas i framtiden) som får en att fundera på om man är med i ett parti som kan räknas till höger eller vänster.

Att nu binda upp sig med miljöpartiet, utan vänsterpartiet, är både strategiskt dumt utåt och ett svek mot alla inom arbetarrörelsen som hoppas på en rejäl vänsterpolitik. Om detta skriver mina fackförbund idag. De skriver:
"Hur ska då vi från arbetarrörelsen hantera detta nya politiska läge med ett extremt försprång i opinionsundersökningarna? Man kan ju visserligen säga att opinionssiffror är opinionssiffror och att valet avgörs i september 2010.
Men en så kraftig differens som det är nu säger också något om inriktningen på den rådande politiken. Vi är helt övertygade om att allmänheten vill se en politik med en helt annan profil, en tydligare vänsterprofil."


Firma Sahlin verkar i stället för att utnyttja detta goda opinionsläge för att göra kraftfull vänsterpolitik i stället vilja ha någon typ av mitten-vänster regering som "söker samarbeten över blockgränserna". Jag funderar på om det ens är meningsfullt att tala om blockgränser längre.

Detta är inte en väg framåt. Firma Sahlin har gått allt för långt åt höger utan att lyssna på partiet. Det är en väg som leder mot en splittring av vänstern och en splittring av partiet som man ser tecken på i Tyskland. Den enda "vinnaren" är till synens vänsterpartiet. Vi är nog många besvikna sossar som funderar på en proteströst för att säkerställa att s och mp inte får en egen majoritet.

Stödet för en s+mp regering är lågt bland arbetare och kärnväljare. En snabbenkät visar att endast 3 % av LO funktionärerna föredrar en sådan regering.


Visserligen finns det i väljaroppinionen i februari lika stort stöd för en s-mp regering som för en s-v regering. Men det är framföralt de lättfotade som förra valet röstade på högern som nu föredrar en s-mp regering, föra förvånande.

Det känns som att partiet håller på att överge arbetarörelsens själ till förmån för bostadsrätts-, livsstils- och medelklasspolitk. Det är fel. Vi är den grå massan. Vi är arbetare, tjänstemän, kassörer och administratörer. Vi är studenter pensionärer och har just fått vårt första fasta jobb på städfirman eller jobbat där i tjugo år. Vi bor i radhus, hyresrätt förort och småstad. Den nuvarande politiska inriktningen överger oss, kärnväljarna!

En uppmaning: Gör det inte! Det blir ett historiskt misstag.


--
I detta inägg har jag i texten länkat till:
Erik Laakso, Reza Javid, Sjölander, Cattis, En Bonniertidning, Tidigare inlägg på SSK Blogen, Wikipedia, Magnus tankar, Socialdemokraterna, Röda raketer, LO Tidningen, Bo Widgren Sossebloggen,

Läs också;
Peter Gustavsson, Lejonbalk, Esbati

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 comments:

Anonymous said...

En kompis sa till mig att det i framtiden kommer finnas två stora partier i svensk politik. En annan var inte alls förvånad över S agerande.

Johan Nyström

Anton Andersson said...

Ja troligen.
Ett stort socialliberalt parti för och ett främlingsfientligt.