Friday, October 3, 2008

Skamligt krispaket enda utvägen

Även representanthuset har nu godkänt krigspaketet. Som jag ser det är det enda utvägen ur denna finansiella kris. Även om det inte ens är säkert att det hjälper.

I USA är många mycket upprörda. De starka klassmotsättningarna där verkar just nu komma upp till ytan. Har sett skärmande videos med knäppa amerikaner som ser detta som någon typ av totalt sammanbrott och för vissa är det efterlängtat. Jag tror det finns en stor vrede mot det orättvisa kapitalistiska systemet.
Debatten mellan vicepresidenkandidaterna följde detta mönster med upptrappad klassretorik. Utan att ha räknat tror jag att demokraternas kandidat, Joe Bidden, nämner medelklassen minst tjugo gånger de första tio minuterna. Dock kan man som väntat inte få mycket kritik av kapitalismen eller någon radikalare politik än skattesänkningar för medelklassen och skattehöjninar för de rika. Se videon här.

Här är föresten en kul video som jag hittade som pedagogiskt förklarar finanskrisen och den situation den skapat. Speciellt början är väldigt bra.


Tror att lösningen på denna kris är ett församhäleligande av finansmarknaden. Kommer med en artikel om det snart.

No comments: