Thursday, November 27, 2008

Spöket lever!


( Varför vara en duktig student när man kan göra allt i sista sekunden?)

"grunden drivs denna bank- och finanskris alltså av en ännu större kris, en global ojämlikhetskris. Det samhälle vi byggt upp under många, långa, liberala år, i Sverige och internationellt, det är ett samhälle där längtan efter välfärd driver långivning och spekulation eftersom människor måste låna eller spekulera sig till sin livskvalitet idag. Då får vi en allas strid mot alla. Jakt på privat rikedom och offentlig fattigdom. Solidariteten och egenintresset drar åt olika håll. Det är ett mycket borgerligt samhälle vi har byggt, trots allt."

Kajsa Borgnäs , S-studenters ordförande.


Tankar i vilsenheten

Man kliar sig i huvudet och tänker " Hur kan folk hålla ihop, hur orkar de med allt?" och det där är ju en sanning med modifikation. För folk håller inte ihop! Folk kraschar hela tiden , men det är inte OK att kraschlanda så man städar upp så fort man kan!

Det viktigaste är inte att du mår bra, det viktigaste är att du infinner dig på arbetet nästa morgon. Hur du mår psykiskt skiter folk i. Det viktiga är ditt skal. Det är därför alkohol är en sådan populär drog, människor "kopplar" ner sig på fredagen och lördagen, och i vissa fall också söndagen.

Risksamhället

Ett samhälle byggt på risk som Borgnäs talar om fungerar för en del. Men får många fungerar det åt helvete inte alls!
Jag, som medelklass kan parera i risksamhället, där det gäller att göra" rätt" val hela tiden. Men många kan inte göra "rätt" val, för de ser inte framtiden på grund av att nutiden ställer så stora krav. De säkerhetsventiler som jag också har, är inte självklara. De är långt ifrån självklara för många!

Frihet och historia

Valfriheten blir till ofrihet, när informationen för att göra val inte finns. Valfriheten är idag främst den starkes frihet, som det alltid mer eller mindre varit ( hur enkelt är det att göra ett superbra val när det gäller pensionen? Nej, det är inte enkelt för du kan inte se in i framtiden! ).

Ser vi historiskt har makten alltid bestått av en elit som premierat sig själva, och genom biopolitik skapat hegemoniska sanningar som det stora flertalet inte kunna kritisera.
Makten har sakta spridits från den absoluta makten, till den framväxande borligheten i det spirande industrisamhället och sakta har arbetarrölserna kunnat formulera motkrafter.

Man kan se historia som en kamp för ökad demokrati, där flera människor får vara med att bestämma över samhället. Men där makten hela tiden försöker få människor att acceptera att demokrati är dåligt.

Marx och spöket

Marx såg historien som en kamp mellan olika klasser. Det går att applicera Marx tankar idag, när vi har en bred medelklass som tror på överklassens tankar om den atomistiska individen ( överideologin : marknadsekonomi). Det är ganska charmigt när medelklassmänniskor försöker "komma upp sig", istället för att inse att de har betydligt mera gemensamt med vanliga arbetare än överklasstyper. För övrigt så är det bara strunt att säga att det inte finns klasser, det är klart det finns! Människor har olika mycket pengar, och det går att räkna. Skärholmensbor är fattigare än Östermalmsbor. Punkt! Rika bor i kluster, det gör även fattiga.
Spöket är att Marx går igen. När samhället tudelas skapas konflikter. Klasskonflikter är inte döda, de är latenta så länge det inte blir för jävligt för den fattige. ( Det är rätt med uppror!)

Att säga att vänstern är död, är att vilja döda spöket som latent finns omkring oss. Spöket lever och den som tror att den kan döda spöket har inte förstått att spöket finns på grund av samhällets orättvisor.

Marxismen kan lära oss en hel del. Att förneka sitt arv är som att bränna upp böcker. Man kan tro att det dödar tankar, men se de lever än!

--------------------------------------
Kort om biopolitik

Biopolitik handlar om att på olika sätt få människor att göra som staten vill. Det effektivaste är inte om du säger till någon utifrån att medborgaren skall vara en duktig medborgare, tricket är att medborgaren skall själv hålla koll på sig själv. Vara självförändrande. Det är därför utbildning är centralt, då utbildning leder till medborgare som följer utstakade vägar. Det funkar inte om alla skulle gå och filosofera dagarna i ända. Arbeta-fritid-arbete-fritid. Inte Arbete-fritid-fritid.

1 comment:

Anton Andersson said...

"Det är ganska charmigt när medelklassmänniskor försöker "komma upp sig", istället för att inse att de har betydligt mera gemensamt med vanliga arbetare än överklasstyper."

Haha

Håller med.