Wednesday, November 12, 2008

Fel presidentkandidat vann

Många gillar Obama eller Hillery Clinton. De kanske är bra personer men många glömmer att det fanns många bättre kandidater. Dels några socialister och gröna. Dels en tredje presidetkandidat från demokraterna med en långt mycket bättre politik. John Edwards. Han hade tre uppenbara problem som säkert inte varit problem för honom hittills i livet, tvärt om, men som nu blev det. Han var vit och man och såg ganska rik ut.

I den ytliga men massiva bevakning av valet i USA vi fick var det lätt att bedöma kandidaterna endast efter deras yttre. Efter att ha hört några citat kom jag fram till att Edwars var min kandidat bland demokraterna. Jag förstod dock inte riktigt hur bra han var förens jag surfade mig fram till det här talet.

Om du inte orkar se talet kan jag resumera med att han säger saker som:
- Jag vill bli USA:s mest fackförensingsvänliga president genom tiderna.
" Det är inte okej att vi har 37 miljoner människor som vaknar varje morgon i Amerika och oroar sig för att inte kunna sätta mat på bordet till sina barn"... ..."Här är sanningen den bästa anti-fattigdoms rörelsen vi har haft i USA är den organiserade arbetarrörelsen"
- Amerika skall betala för att alla barn skall kunna gå på collage.

Fatta att det fanns en kille som på allvar fans med i racet för att bli president för USA som kunde representerat arbetarklassens intressen (för första gången i historien?).

Det märkliga i det hela var att han inte fick så mycket stöd från röster inom den svenska Socialdemorkatin. Många stödde hellre Hillery eller Obama. Varför? Var vi oinsatta? Ja kanske. Men den som var bara lite insatt måste ju förstått att Edwards var den som stod längst till vänster av de demokratiska partiets kandidater och av dem med en reel vinstchans.

Kanske kan man tror att Obama i realiteten kommer att kunna föra en politik som är mer vänster. Jag kan ibland tro det. Men hur ska man kunna veta.

När man får välja mellan ett flummigt "hope" och löften som alla amerikaner skall kunna gå kostnadsfritt på college väljer jag det senare.

Roya avslutar sitt läsvärda inlägg där hon konstaterar att Obama är en högerkandidat med:

"Kampen fortsätter. Enda skillnaden är att vi nu vet vem vi ska sätta press på, han heter Barack Obama."

Andra bloggar om: , , , , ,

Borgarmedia:
DN,SVD

Vänstermedia:
ETC om hur det gick för de radikala kandidaterna.

4 comments:

Fredrik Jansson said...

Nja, vi var några som insåg att John Edwards var den mest socialdemokratiske bland de demokratiska toppkandidaterna. Jag "endorseade" honom 5 juni 2007:

http://wigforss.blogspot.com/search?q=john+edwards

Anton Andersson said...

glad att höra.
Trodde inte att jag var ensam heller. Men alla sossar borde väll insett detta?

Petter said...

Media har inte haft en ytlig analys av valet alls tycker jag. Iaf inte om man följt seriösa amerikanska medier som typ NY Times, eller följt det på SVD.

Jag tyckte med att Edwards var en otroligt bra kandidat. Däremot tycker jag att han har förverkat sin förtroende genom att ha legat med sin kampanjsekreterare, medan frun kämpade mot cancern. Edwards har själv medgivit detta, och bett om ursäkt, men det hade inte fungerat att ha det i bagaget i ett val mot John McCain.

Anton Andersson said...

Hej

Har inte haft möjlighet att följa SVD elelr amerikanska tidningar.

Tyvärr har du säkert rätt när det gäller edwards, tyvärr. Så blir det lätt med en stor så personfokusering som vi har i dagens politik och som speciellt gäller i USA.