Thursday, November 6, 2008

Vad lära sig av USA?


Många svenskar tror jag har en intressant bild av amerikanen. Vi tänker på en ganska korkad typ som inte riktigt fattat vad som "gäller". Bush är själva sinnesbilden av korkhet ( även om han gick både på Harvard och Princton). Men har inte Bush varit konsekvent, han har gjort det han skulle säga att han skulle? (sänka skatter för rika, privatisera mera, och skita i FN). Om det är att vara korkad, så är vi många ganska korkade!
Nej , svaret varför Amerika jämt har fingret i syltburken handlar inte alls om korkhet, det handlar om makt (hegemoni). Man vill helt enkelt vara en dominerande faktor i världen, ekonomiskt och även kulturellt. Många fnyser åt beteckningen Imperiet! men är det inte så att landet har tokmycket vapen och tokmycket pengar? Om landet inte är imperiet, hur kommer sig att Bush kunda göra lite vad han ville?
Amerika har vant sig att efter ww2 vara det dominerande landet i världen, tillsammans med Sovjet som på grund av taskig politik gick åt helvete 1991.
Kriget mot terrorismen är hellet inget nytt, Amerika har såklart innan 2001 lagt ner resurser på att lokalisera och förstöra terrorism som hotat landet. Ofta kanske det är lättare att analysera länders försvar än småtokiga gerillagrupper som spränger saker i bitar...efter planen insåg Pentagon att man kanske skulle ta tokiga gerillagrupper på allvar. Äntligen! Skulle krigshetsande amerikaner ropa!
---------------------
Lära sig av Imperiet
1. Global media är makt.
2. Pengar är makt.
3. Vapen är makt.
4. Ha elitskolor där utlänningar lockas är makt.
5. Ha en vinnar mentalitet.
6. Verkligen tro på morgondagen.
7. Våga satsa.
8. Tro på individen.
--------------------
Jag tror att det svenskar kan lära sig av amerikaner är viljan till att våga satsa. Se framtiden som bättre än den nuvarande, och våga lägga manken till. Att inte vara rädda för människor som är "duktiga" i någonting, samtidigt som vi satsar resurser för de" svaga".
Jag ser alltid individen i gruppen, men ibland måste man faktiskt erkänna att folk verkligen skulle behöva lite mera "vinnarskalle". Jag menar inte att alla skall ha psyke som Gunde Svan, men negativiteten som jag själv också hamnar i, är rätt nedbrytande.
Exempelvis skulle det vara en frisk fläckt om svenska folket fattade att Sverige inte alls är ett fattigt land, vi är **** rika och skulle kunna göra en massa grejer bara vi vågade. Den ekonomiska krisen påverkar oss, men vi har mycket humankapital och annat.
Anställ i offentlig sektor och bygg ett par hundratusen nya lägenheter.
We can do it!

1 comment:

Anton Andersson said...

Yes we can!

Vi vill göra skillnad. Vi behöver mer av positiv atityd och "vinnarskalle" helt klart.