Saturday, January 31, 2009

"Det reinfeldska experimentet är inget bra skyltfönster"

Det är dagen efter socialdemokraternas stora vårdtoppmöte. Vårdtoppmötet som i sig var historiskt, säger Ylva Johansson när vi får träffa henne för ett kort samtal om vårdpolitik. Vårdtoppmötet som hade att hantera och diskutera en av de stora valfrågorna 2010, i vart fall om vi får tro Ylva Johansson.

Och hon vill att det ska bli en valfråga. För att vårdpolitiken är viktig och för att socialdemokraterna är riktigt bra på det. Förra valrörelsen vägrade Reinfeldt och moderaterna att tala om vårdpolitiken och enligt Johansson berodde det främst på att de helt enkelt visste att den politik de planerade att driva inte var en politik de hade svenska folkets stöd för. Stockholm fick bli experimentzon för den nya borgerliga vårdpolitiken. Det reinfeldska vårdexperimentet skulle bli moderaternas skyltfönster, beviset för att moderat vårdpolitik fungerar. Det gick inte helt som de tänkt sig.

"Det reinfeldska experimentet är inget bra skyltfönster", säger Johansson. Hon konstaterar att de flesta intresseorganisationer som en gång stöttade Vårdval Stockholm har idag svängt och hör till experimentets största kritiker.

Johansson hoppas att moderaterna inte kan slingra sig undan vårdfrågan en valrörelse till, men hon är rädd att de inte kommer att ta diskussionen. Hon är rädd att de inte kommer att våga ta ansvar för det de gjort och låtsas som om det systemskifte den moderatledda regeringen nu genomför, med privatiseringar och fri etableringsrätt, inte riktigt är deras fel.

Det var ett ganska uppfriskande, det är nog faktiskt rätt ord att använda, samtal med Ylva Johansson. Inte för att hon sa något som var nytt och oväntat utan för att hon kändes så full av energi och självsäkerhet. Det är så jag vill att de s-företrädare som snart ska ta valdebatterna med de borgerliga företrädarna ska kännas när de talar, som företrädare som kommer vinna valet 2010.

Läs också: Arvid falk, [s-buzz], Jonas Ek,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 comment:

Anonymous said...

Neosocialism

S mål demokratisk socialism = hjälpa varandra. Man måste ju sköta polisen (jfr ddr etc).

Arbetsvärderingssystem

Ta hänsyn till problematiska faktorer
- övervikt
- hälsa= rökning, snusning etc
- brottslighet