Thursday, January 1, 2009

Kommentar på ETC.se
Jag var nöjd med en kommentar på ETC.SE så jag tar mig friheten att kopiera in texten i ett blogginlägg.

ETC


"Jag är intresserad av historia, och mellanöstern konflikten är en riktig nöt att knäcka ur nutida/historisk synvinkel.

Om vi vill förstå varför situationen ser ut som den gör, så gäller minst sagt att använda geniknölarna, de man har kvar efter nyårsfirande!

För det första måste vi förstå att Judar varit förföljda i princip i hela världshistorien. För det andra måste vi förstå att konflikten kring Palestina och Israel har sin början innan statens Israels bildande efter andra världskriget.

Man kan säga att det har varit problematiskt att så många olika människor ansett området varit deras, med koppplingar bakåt i historien.

Historia är sedan inte neutralt utan beroende på vilka glasögon man intar, får man olika svar. Makten har alltid försökt att styra historieskrivningen och för att ge ett nutida exepel. Det är inte bomber och granater som gör USA ledande i världen snarare handlar det om att styra informationskanaler, alltså USA är världsbäst på propaganda. Under kalla kriget var det just en kamp mellan Sovjet och USA, och propaganda var sättet att "visa" sin bästa sida.

Staten Israel är en ganska märklig konstruktion. Om man skall vara rakt på sak, kan ma säga att efter den fruktansvärda judeutrotningen ansåg väst att Judarna skulle ha en bit mark. Redan här förstår vi att det finns problem, för att all mark i världen är redan inmutad! Det var inte som på Columbus tid, att man hittade en ny kontinent hux flux.
Att Judarna tackade och tog emot är inte heller konstigt, det är naturligt att ett folk som under hela historien varit förföljt längtade till en egen stat. Och med ett geografiskt område som sitt vänta på sin kommande frälsare
(Judendommen). Att den fundamentalistiska kristina högern i USA stödjer Israel, har sin naturliga koppling till bibeln.

Nå, spolar vi framm tiden tills idag. Och undrar varför Hamas kunde vinna ett val ( Hamas, som utryckligen vill utrota staten Israel!) måste vi förstå den sociala logiken. *Desperata människor gör desperata val*. Palestina är socialt och ekonomiskt en katastrof och detta ger återspeglingar i hur folk tänker och handlar.

Palestina är en tryckkokare när trycket blir för stort måste trycket komma ut någonstans. Trycket riktas naturligtvis mot Israel.

Går inte att bomba till fred
Det Israel inte förstår är att man inte kan bomba ett folk till tystnad. Det går inte att få fred genom krig, orsak och verkan gör det stört omöjligt att få palestinier "vänligt" inställda mot israeler. Eftersom att Israel som den starka parten- David mot Goliat- inte ser till att invånarna i Palestina lever ett någorlunda dräglig liv.

Så genom den sociala logiken har Israel försatt sig i en situation där palestinier na inte kan göra annat än att hata ordentligt. För visst hatar man sin granne som enligt FN har orsakat minst 25% civila förluster. Krig drabbar för att förtydliga, alltid civila.

Propaganda
Inte ens världens bästa propagandamaskin kan få folk att acceptera ett krig där antalet palestinier som dör är betydligt större än antalet döda israeler.

Det lustiga i sammanhanget är att alla vill ha fred! Man kan dock fråga sig om det verkligen förhåller sig så? Jag håller frågan öppen.."

No comments: