Tuesday, February 3, 2009

De liberala tendenserna i S


( "Är vänstern de nya liberalerna?" Som Olle Svenning ställde frågan i en bok för ett par år sedan. Det kan man undra.. borde kanske läsa boken som samlar damm hemma..)

Det är knappas någon hemlighet att Stockholms Län ( kallat för "lenet") är dels en stark del av socialdemokratin samt en "liberal" del av arbetarröelsen.

Större egenavgifter i vården

När Danielssons Lakejer skriver ..

" För min del får Damberg och Nylund Watz förvisso förespråka ökad avgiftsfinansiering som ett sätt att modernisera vården; det är deras demokratiska rättighet och ingen attack mot Sahlin. Att förslaget i sig är borgerligt och ganska korkat och därför i sakfrågan förtjänar mycket kritik är en annan sak."

... blir jag inte förvånad! Det är helt i Lenets "tradition". Men låt oss gå tillbaka lite i tiden, till ett viktigt begrepp som kanske inte hörs lika ofta, men som är en grundstomme i tanken om att betala privat istället för genom offentlig sektor.

Egenmakt och välfärdens kris

Begreppet heter " egenmakt" och har ett par år på nacken. Poängen ( tror jag?) med egenmakt är att kunna motivera minskad offentlig sektor så att individen själv får bestämma. Rakt ut handlar det om att försöka sno till sig lite liberala tankegods, men att paketera om det så man inte rakt ut säger att liberaler har rätt, för det vore ju jobbigt!

Vad är det då som gör att delar av socialdemokratin vill "sno" liberala tankar? Tja, rent teoretiskt gillar medelsvensken någon sorts socialliberalism. Det är lite lagom. Mest lagom vinner skulle man kunna proklamera..

Poängen med att vilja införa mera avgifter i vården handlar om iden att välfärden kommer få problem i framtiden, för att färre arbetar. Detta stämmer om man tror att BNP tillväxten är det viktigaste måttet. Proffspolitiker som Damberg ( sitter i Riksdagen) har lusläst rapporten om framtiden, och köpt tanken på att vi måste skära ner på den offentliga sektorn, eller i alla fall inte putsa in mer pengar, för vi har inte råd.

ETC och privat och offentlig konsumtion

Det intressanta är att den socialistiska tidningen ETC analyserat hur riksdagspartierna vill öka den offentliga sektorn kontra den privata i framtiden. BARA det lilla vänsterpartiet ökar den offentliga sektorns utgifter sett till BNP resten har budgeterat liten offentlig investering och stor ökad privat konsumtion. Även SAP. Vi har att välja mellan att hela tiden öka den privata konsumtionen när vi har tillväxt, eller att öka den offentliga.


Har vi fått nog med välfärd?

Nu tänker jag vara elak! Är det verkligen så att vi har skapat det perfekta samhället? Är politikens uppgift att bara småjustera lite eller behövs det nya drömmar? Lever politiker i samma verklighet som vi andra? Visst skall vi som Ann-Marie Lindgren påpekat se vad vi kan göra nu, men var är drömmarna?

Har vi slutat att drömma om ett jämlikt samhälle; NEJ! Även om högerförslag ibland kan få det att verka så.

Vi måste börja tänka med hjärtat. Vi har visst råd.

PS. Det finns en jättefin graf där man tydligt ser att SAP inte alls budgeterat så mycket ökade offentliga investeringar ( ok, innan den ekonomiska kraschen) , utan att man däremot kontinuerligt vill ganska kraftigt öka den privata konsumtionen. Problemet är att jag inte kommer in på etc.se Men jag lovar när jag kommer in på sidan att publicera grafen.DS.

5 comments:

Nima D-T said...

Bra att du tar upp problematiken, Johan!
Artikeln du skriver om finns här: http://www.etc.se/artikel/18710/sju-borgerliga-partier-i-riksdagen

Det är helt sjukt hur högern, med Lenet i spetsen, håller på inom rörelsen! Det där med hjärtat, det är jävla viktigt, speciellt då torra gråhöger pampar som Damberg är i farten...

Anton Andersson said...

Visst har vi råd.Om jag minns artikeln rätt så vill inte ens vänsterpartiet att den ofentliga konsumtionen skall öka på sikt!

ps.
Hoppas att alla prenumererar på "etc stockholm". ds

Catti Ullström said...

haha. jag ska börja prenumerera...

Stig-Björn Ljunggren said...

Gud vad skönt att kunna tänka med hjärtat och bestämma oss för att pengarna räcker till allt gott vi vill göra! Halleluja!

Socialdemokraterna är alla goda gåvors givare igen.

Då blir den politiska prioriteringen omvänt jämfört med idag. Politikerna kan börja fundera över vad det offentliga inte ska leverera gratis....pengar är ju inget problem, det är det bara liberaler som tycker.

När det gäller egenmakt formulerades det mer som ett sätt att försöka återerövra individ- och frihetsbegreppet för socialdemokratin. Att visa att partiets ideologi syftade till att låta människor bemästra ALL slags maktutövning, att det socialdemokratiska frigörelsebegreppet också handlade om de offentliga institutionernas inlåsning och förtryck, inte bara om kapitalets makt. De egenmaktare jag kände sjöng med glatt humör Staten O Kapitalet som en slags illustraiton på vad det handlade om.

Nima D-T said...

Att vara pragmatisk är en god egenskap då man sitter på en maktposition. Me idag, då vårt parti inte sitter vid makten, så fyller pragmatiken ingen funktion. Eller anser du att man ska vara "pragmatisk i teorin"? "Utopisk pragmatism"?

I opposition så måste man kunna unna sig att tänka vilt och drömma loss. Och om du skulle läsa ETC regelbundet, och då framförallt böcker de ger ut som "Ekonomihandboken" och "Marknadsmyter" av Daniel Ankarloo, så skulle du kanske ompröva din inställning. Det går faktiskt, det finns inga egentliga hinder. Förutom självcensuren....