Thursday, February 12, 2009

Ekonomiska klyftor

Fattigdomskarta, där du ser vilka länder som har problem.. och vi i den rika världen kan såklart göra mera.
Dagarna lunkar på! Man gör det man "ska" och saker och ting känns ibland som sirap. Vi söker ständig efter någonting, en transcendens, att vi är utanför oss själva och skapar någonting. Skulle skriva om myter, religion och det moderna,; men så läste jag en artikel från Arbetaren som skickar mail till mig varje vecka. Tja, vad kan man säga; heja det "moderna"....

"...skillnaden mellan den rikaste och den fattigaste tiondelen av befolkningen i 51 länder världen över har ökat med 70 procent de senste 20 åren. Mest märks klyftan i industriländer eftersom det framför allt är rika hushåll som har tjänat på den långvariga tillväxten fram till dagens ekonomiska kris. ... Förra veckan presenterade LO-rapporten Makteliten – mycket vill ha mer. Enligt denna har skillnaderna mellan maktelitens inkomster och en industriarbetarlön aldrig tidigare varit större än nu ...I veckans Arbetaren avslöjas att den facklige representanten för IF Metall i Volvos styrelse röstade för beslutet att dela ut 4 miljarder kronor till aktieägarna – samtidigt som företaget har varslat 7000 anställda. "
Ok...

Facklig representant och smulor från bordet
Jag gillar speciellt uppgiften om att den fackliga representanten har röstat för aktieutdelning med 4 miljarder, samtidigt som man varslar 7000. Kanske han/hon har aktier i företaget?
En tanke är att när tillväxten samlas hos eliten, kommer smularna att ramla ner från bordet och ge de fattigaste en bättre tillvaro. Det är sant att fattigdommen har minskat de senaste åren, det har FN visat. Samtidigt är det lite problematiskt att vi tillåter tusentals barn dö varje dag för att vi i den rika världen inte ens kan ge 0,7% i bistånd ( fåtal länder som Sverige gör detta..)
Räcker det verkligen att smular kommer ner från bordet, till de fattiga. Som du ser på kartan så är fattigdommen enorm i folkrika länder, och om man vill maximera "lyckan" borde vi utrota fattigdommen.
---------------
Den rika världen är egoistisk
Det går inte att komma ifrån att den rika världen är egoistisk, frågan är om det är politikerna som är det, eller folket? Eftersom att jag tänkte skriva om myter och religion, kan vi fundera kring det faktum att mänskligheten genom urminnes tider genom religionen pekat på det viktiga i att känna medlidande med andra varelser. Både djur och människor, känner smärta, och vi bör handla så att vi minimerar smärtan i världen. Alla stora religioner talar sitt tydliga språk; tänk på din nästa!
-------------------
Judendommen " Behandla andra som de vill bli behandlade"
Kristendommen " Behandla andra som du vill bli behandlad"
Buddismen - Lidandet upphör när begären minskar, medlidande med andra gör att den egoistiska fokusen minskar och genom att engagera oss i andra; finns utslocknadet av lidande!
Islam har säkert någon liknande tanke, även om jag inte vet så mycket om Islam.
------------------
Egoismen kanske är omöjligt att uttrota, vi är kanske individfokuserande varelser. Dock så finns det ingen anledning att lära sig att inse att vi hänger ihop ( helon) och när vi hänger ihop- spelar det roll hur våran näste har det! Det går exemepelvis inte att komma ifrån att om kvinnan i lägenheten får spö av sin man, kommer vi påverkas! Om vi inte känner medlidande med andra varelser, så har vi psykopatiska drag.
Att varsla en massa anställda, och sedan ge aktieutdelning pekar på inkonsekvensen i kapitalismens logik. De som inte har skall ha mindre, och de som har skall ha mera.
När skall vi inse att mänskligheten hänger ihop? Att vi är en värld där vi alla tjänar på att minska fattigdom och lidande. Medlidande med andra, meditation över de tustentals barn som dör varje dag, kanske skulle göra att några vaknade upp ur sin törnrosa sömn. Men det sker inte eftersom att vi ofta tenderar att fokusera på oss själva.
------
Gisslet heter egoism; egoism leder till begär, begär leder till förluster, förluster leder till smärta.

No comments: