Monday, February 9, 2009

En radikal Socialdemokrati!


Cattis efterlyste tankar om Socialdemokratisk politiskt innehåll. Med koffein i blodet tänkte jag skriva av mig lite snabbt vad jag anser SAP bör arbeta för. Here we go.... kaffe intravenöst..

1. Ta bort utgiftstaket. Motivering: För att det hindrar reformer; Assar Lindbeck, högerns superekonom menar att man måste ibland kunna gå ifrån tanken att det hela tiden skall vara ett överskott på 2% i de offentliga finanserna. Varför just 2%, vem kom på denn siffra? Skåne har haft dessa tankar, det blev ett hima liv. Varför? Det blir inte per definition oreda i ekonomin bara för att man går ifrån ett system som har sin grund i 1900 talets kris. JA, visst är det kris nu, en större kris, därmed finns det en poäng att stimulera ekonomin. Nu är jag ingen expert, men räcker verkligen 20 miljarder som SAP vill stimuera ekonomin med?

2. Inför fri kollektivtrafik. Motivering: Vi måste lära oss att ta bussen 9 km istället för att ta bilen. De flesta resor är korta och kollektivtrafiken är genial. Det borde kosta som fan att åka bil små resor. För övrigt så tycker jag Volvo skulle köpa upp norska fabriker som gör el-bilar. De verkar ha kommit länge i Norge på detta område än i Sverige.. eller varför inte göra egna el-bilar?

3. Lägg ner försvaret. Tja, detta är ju inte alls realistiskt, men om 20 000 tusen skall stå emot ryssarna kan vi faktiskt lägga ner försvaret och göra någonting annat för närmare 40 miljarder. Demokratiprojekt i Ryssland kanske ? Istället för att Sverige skall åka omkring och bistå NATO i Afghanistan så skulle Sverige kunna starta andra projekt i området, som inte innefattar hormonstinnade elitsoldater som ändå kommer få rejält med pisk av ryssen; om de anfaller!

4. Öka skatten för medelinkomstagare och höginkomsttagare gradvis. Till strax under 50% som det var på den gamla goda tiden..

5. Utveckla vård, skola, omsorg genom att inte gå på tanken om att marknaden gör saker bäst, utan att det offentliga kan vara lika bra och bättre. Förbjud privata skolor, pedagogiken är nog knappas orginell på alla privata skolor, förbjud privata sjukhus, vi har samma vårdbehov om vi är rika eller fattiga. Förbjud privata aktörer i omsorgen, det blir ju bara vanvård av alltihopa..

6. Utöka biståndet varje år! Peter Singen anser att varje medborgare som kan betala 10% till välgörande ändamål bör göra detta. 1% är inte mycket att snacka om, låt oss satsa mera. Vi har utnyttjat världen tillräckligt.

7. Utveckla alternativa energikälor istället för kärnkraft. Stora satsningar i denna ekonomiska oro skulle kunna kompensera nergångar i arbetsmarknaden.

8. Staten borde gå in som ägare i banker och se till att vansinnigheter som deravatainstrument slängs på soptippen. Staten skulle ( och gud vad jag skulle jubbla) köpa Investor, Wallenebergs maktbolag, så vi slipper ialla fall en kapitalist ägande klass i detta landet. Faktiskt är jag för att staten går in som ägare genom börsen i flera sektorer, helst vill jag avskaffa detta spel, som aktier handlar om, men det sker väl inte på ett par årtionden.

9. Ändra pensionssystemet, med 0 % satsning på aktier. Jag vill inte att brats med champagne bakfylla skall investera mina pengar som jag skall leva för när jag är gammal. Jag vill hellre isåfall att de används som investeringar från statens sida, i tex. utbildning.

10. Höj studiebidraget rejält. Man måste kunna leva som student, och NEJ alla super inte upp alla pengar.

11. Bygg och renovera bostäder. Bygg bostäder där folk har råd att bo. Hyresrätten är grym, den skall vara norm inte satt i någon skamvrå.

12. Vi bör sedan ha stora möjligheter att få arbeta 6 timmar per dag, istället för 8. Inte alla skall behöva göra detta, men staten skall stödja människor som av olika skäl inte pallar med att arbeta 9-17.

13. Med tanke på den avtagande marginalnyttan ( 11, vita skjortan är inte rika rolig som 1a) för prylar; så borde politiken våga gå ifrån tillväxt som mantra och istället skapa ett i framtiden ekologiskt samhälle där våra relationer med andra, konst och musik ligger i fokus för att konsumera taskiga produkter som ändå går sönder. Skatten borde höjas radikalt för vissa artiklar, med avseende på miljöpåverkan. Vi blir främst lyckliga av vänner, kärlek, gudstro och en tanke om att vi har en mening med livet, och att våra arbeten spelar roll. Poltiken skall maximera förutsättningarna för att människor kan leva om fler hundra år, och det FUNKAR INTE att samhällets bas är konsumtion.

14. Kooperativa tankar borde lyftas fram, lokaldemokrati skall uppmuntras. Starka civila samhällen skapar trygghet och när vi engageras oss i andra blir vi faktiskt mer harmoniska - det är inte för inte alla religioner pekar på hur viktigt det är hur vi är inombords som människor, och hur vi behandlar andra.

16. Köttskatt! Artseperationen mellan människor och djur leder till att vi trycker ihop höns i burar som hackar ihjäl varandra. Om vi vill minimera smärtan i livet, bör politiken med kraftiga åtgärder arbeta för ekologiska jordbruk där djuren ( om vi nu skall käka lik) har det bra. Djur känner smärta, och människan borde ha som mål att minimera smärtan för djur och människor.

I min dröm lever vi i ett:
1. socialistiskt, frihetligt samhälle, med blandade former av direkdemokrati och centralstyrning
2. Feministiskt- där mannen och kvinnan en gång för alla tillåter olikheter och att vi inte utnyttjar varandra.
3. Vegetarisk kost med fokus på rejält mycket grönsaker istället för lik på tallriken. Vi käkar nämligen alldeles för lite medelhavsmat som är så bra. Protein käkar vi för mycket, likväl kolhydrater, men det gröna-sköna- missar vi inte sällan. Ett tips i nuvarande koffeinrus är Alfalfagroddor...

PS. Sedan så är lösningen enligt mig Buddhism ( medelväg inte asketism), som handlar mycket om hur vi skall tänka rätt för att leva rätt.. men det tar vi en annan gång, det finns ju gud bevars en morgondag också DS.

2 Ps. Vi skall såklart också lägga ner kungahuset, men det behöver man väl knappt nämna. Släpp Victoria fri för **** " DS.

4 comments:

Catti Ullström said...

Oj. Snacka om att ta utmaningen på allvar. Kul. Ska försöka komma tillbaka med mer genomtänkta kommentarer snart...

C

Gryningsräd said...

1. Utgiftstaket.
Visst, det får ni väl göra. Tycker dock det är bra att hålla koll på finanserna och långsiktigt sätta ekonomiska mål.

2. Fri kollektivtrafik
Det finns inget som är "fritt". Kostnaden hade tagits in genom höjda skatter och de som inte åker kollektivt hade fått betala för dom som använder tjänsten. Med en fri kollektivtrafik ökar dessutom resandet väldigt, vilket gör att kapaciteten måste byggas ut och det kostar ännu mer pengar.

3. Försvaret
Det är klart att vi måste ha ett försvar. Annars får vi gå med i ett försvarssamarbete, men det antar jag att du är emot? Jag är iaf det.

4. Skatten
Straffbeskatta barnfamiljer och folk som utbildar sig - aldrig. Det är tack vare regeringens skattesänkningar som familjer har haft råd att köpa mat det senaste året.

5. Förbjuda privata alternativ
Och ta ifrån människor möjligheten att välja skola eller vårdplats? Politiker vet inte vad som är bra för människor - det vet människorna själva! Privata alternativ behövs - det finns ingen motsättning mellan offentlig och privat vård.

6. Bistånd
Summan av biståndet är helt orelevant. Det vad man får utav det som är viktigt. Biståndet som det har varit har bara låst U-länderna i utvecklingen. "...varje medborgare som kan betala 10%"
Vem kommer att bestämma det?

7. Utveckla alternativa energikällor
Det görs redan idag, det kommer. Så småningom. Kärnkraft är det bästa (miljö+ekonomiskt) som vi har.

8. Staten skall äga företag
Staten skall inte äga företag. Den skall bara reglera marknaden.

9. Pension
Låt folk själva bestämma vart pensionspengarna skall gå. Jag kanske vill ha mina i aktier?

10. Studiebidrag
Håller med - beror lite på vad som är "rejält"

11. Hyresrätter
Marknadsanpassa priserna och det börjar att byggas. Varför skall alla bekosta någon annans bostad?

12. 6 timmar
Visst - men då får du gå ner 25% i lön också.

13. Hållbart samhälle
Det löser sig med utveckling. Politiker skall lägga sig i så lite som möjligt.

14. Kooperativ
Människor som vill samarbeta gör det redan idag. Låt dom gör det i fred.

16. Köttskatt (du glömde nr 15)
Djur föder vi upp för att äta. Vi skall behandla dom på ett bra sätt, men att straffbeskatta en vara för att vi tror att varje kossa är som mamman i Tjuren Ferdinand (precis som en människa). Så är det inte.

Slutklämmen:
Socialistiskt och frihetligt går inte ihop. Så fort du vill styra något så tvingar du folk till något dom inte vill.

Jag har gärna lik på min tallrik. Kött är gott, äter gärna närproducerat och hemmaslaktat.

Så, tror att du har fått svar på samtliga dina punkter.

Anton Andersson said...

Vilken bra lista! Håller med varje punkt. Din vission är också min. Du får mig att känna lust till att engagera mig politiskt.

redaktionen said...

Hej.
Om du ska använda vår framsida som illustration till din text så tillhör det väl allmänt hyfs att i alla fall nämna oss i texten?