Monday, February 9, 2009

Ja, alla kvinnor är sjukt ointresserade av ideologi...

... det är genetiskt. Eller så ställer vi bara högre krav på kvalitet i debatten än ni män...

Björn Andersson har skrivit ett av de märkligaste blogginlägg jag läst på länge. Han frågar på sin blogg om vi kvinnor inte diskuterar ideologi. Eftersom vi inte involverat oss i det han kallar en ideologisk bloggdebatt. Den där ideologiska bloggdebatten han talar om är den där han själv undrar om inte s-bloggarna Laakso och Morian är riktiga sossar.

Mitt svar på din fråga Björn är att jo, det gör vi visst. Jag svarade på ditt inlägg här på SSK-bloggen och jag anser mig höra till de bloggare som när jag hade en egen blogg skrev en hel del om ideologi. Jag vill gärna diskutera hur vi kan föra en socialdemokratisk politik åt vänster på 10-talet. Jag vill diskutera hur vi ska hantera det faktum att utförsäljningar och skattesänkningar radikalt förändrat våra förutsättningar, hur ska vi hantera det. Jag vill diskutera vad som gick fel på 90-talet. Jag vill diskutera växande klassklyftor, fackets behov av internationalisering, folkrörelseproblemen inom arbetarrörelsen och på vilket sätt den ökade blockpolitiken kommer att förändra det ideologiska landskapet. Jag vill inte diskutera ett gäng rätt okända bloggare (för utanför den lilla sfär vi kallar bloggosfären är det, tro det eller ej, ingen som vet vilka vi är).

Den typen av ideologisk debatt som förs på till exempel Fredrik Janssons blogg, i Libertas eller på Tvärdrags ledarsida är intressant och ideologisk. Debatten om vem utav -s-bloggarna som är eller inte är socialdemokrat är vare sig det ena eller det andra. Huruvida två bloggare är "riktiga socialdemokrater" är helt enkelt inte en tillräckligt intressant fråga.

Jag tycker att den debatt du kallar ideologisk förminskar ideologi och ger den ökade personfixeringen plats. Jag tycker att den får socialdemokratin att framstå som en småaktig rörelse med skumma tendenser. Därför är jag helt enkelt inte intresserad av att delta. Och jag slutar helt enkelt läsa bloggar som inleder sina debattförsök med tarvliga personangrepp.

Kom tillbaka med en riktig ideologisk debatt, men kanske är inte du intresserad av ideologi om det inte innebär smutskastning. Om "vi kvinnor" inte är intresserade är det kanske inte oss det är fel på, utan debatten.

10 comments:

Erik Laakso said...

*applåder*

Jonas Ek said...

*hyllningar och bugningar*

Eva K said...

Grymt bra skrivet Catti! Personfixeringen i politiken idag är så tragisk, man måste vägra sänka sig till den nivån. Ideologiska diskussioner borde inte handla om enskilda personer eller om vem som är mest dogmatiskt "rättroende", utan om just idéerna!

Jonas Morian said...

Instämmer med samtliga ovanstående.

"We're not worthy" :-)

/J.

Anonymous said...

Bra sammanfattat.

Med vänlig hälsning
Eva Olsson

b.andersson said...

Kritiken emot mig i detta inlägg är att jag gör personangrepp.

Jag tackar för att du skriver mitt namn och hänvisar till mina bloggar som är så värdelösa att du aldrig läser dem. Du skriver faktiskt ner alla bloggare här som sedan jublar och ger dig applåder!

Jag påtalade även att jag inte kunde svara här eftersom jag inte hade inlogg.

Jag vill påtala att det egentligen inte finns någon ideologi utan bara människor med åsikter och ståndpunkter. D.v.s. ideologier är våra generaliseringar av en mängd ståndpunkter som olika människor har haft. Att tävla om vad som är sann liberalism eller mest socialistiskt är inte meningsfullt om man inte är överens om hur de olika ideologierna ska definieras.

Att ideologier aldrig är fixa eller fasta. De förändras över tid och betoningen inom ideologierna förändras hela tiden på grund av t.ex. samhällsutvecklingen, den tekniska utvecklingen och de politiska stridsfrågorna för dagen.

Givetvis har du rätt i allt du skriver. "Jag tycker att den debatt du kallar ideologisk förminskar ideologi och ger den ökade personfixeringen plats." Du använder ju själv den härskarteknik du påstår jag använder genom att förminska min blogg, mitt namn och lyfta samt hylla Fredrik Janssons blogg och Tvärdrags ledarssidas blogg. Det är de som är de riktiga ideologerna, bloggeliten, enligt dig?

Catti Ullström said...

Jag är ledsen om du tycker att jag förminskar dig Björn. Men du inledde debatten med att diskutera om Jonas och Erik är sossar, sedan fortsatte du med att uppmana alla s-tjejer att kliva ur det du kallar mammarollen och delta i det du kallar den ideologiska debatt som pågår i bloggosfären (och där jag främst sett diskussionen om enskilda sossar). Man skördar som man sår eller hur det heter.

Vad jag menar är helt enkelt att det inte handlar om någon mammaroll för mig, utan om att det helt enkelt har verkat vara en onödig debatt som haft mer med att trycka ner varandra än att diskutera ideologi att göra. Hade du undvikit att börja med en rubrik som inte hette "är Morian och Laakso socialdemokrater" hade det kunnat bli en spännande debatt, vilket jag också skrev i en kommentar. Jag har otroligt svårt för den typen av debattteknik och jag ser inte något positivt i den, utom att den lockar läsare iom att den är provokativ.

Jansson, Libertas och Tvärdrag är knappast någon bloggelit, men där finns en hel massa ideologisk debatt som inte hamnar om enskilda personer utan om idéer och politik. Att jag inte läser din blogg handlar ju mest om att jag sällan läser de flesta s-bloggar. Med tanke på kvantitet är det ganska naturligt. De flesta människor jag känner läser, hör och häpna, ingen s-blogg alls. Och de vet inte vad du menar när du skriver om Morian och Laakso, för de vet inte vilka det är. Sånt är livet.

Man behöver fiö inte ha inlogg för att kommentera här. Du kryssar bara i name/URL eller Anonymous.

Bengt said...

Det finns väl ingenstans där sak och person hänger ihop som inom politiken! Lev som du lär. Gör man inte detta så blir man genast angripen för att vara en hycklare, vilket det finns åtskilliga bevis för sparkade ministrar inom både den nuvarande och gamla regeringen!
För nån j-a ordning får det väl vara på den personen som gframför sin sak!

Catti Ullström said...

Jo, men jag har fortfarande svårt att se att debatter om tex Perssons pigavdrag skapar en bättre ideologisk debatt inom rörelsen. Sorry.

Fredrik Jansson said...

Tack för omnämnandet.