Monday, March 9, 2009

SSU:are misshandlad av rasistiska väktare när han satte upp anti-rasistisk propaganda
En av mina kamrater inom SSU Stockholm blev på torsdagskvällen misshandlad av en grupp om åtta väktare. (Se tv inslag här 4.20 in i programet). Abdikani och en annan SSU:are från SSU Kista hade varit på ett SSU möte i blackerbergs lokalen och var på väg hem. På en papperskorg i tunnelbanan sätter de upp några klistermärken med anti-rasistiskt budskap. Det skulle de inte ha gjort. De blev nämligen sedda av "ordningsmakten" med uppdrag att hålla rent i tunnelbanan. Dessa uppmanade Abdikani att ta bort klistermärket vilket han gjorde. De bad honom sedan att lämna området vilket han vägrade eftersom han hade SL kort och ansåg sig ha rätt att vara i tunnelbanan. De brottade då ned honom på marken och satte sina stövlar på hans rygg. Sedan tog de honom till ett av sina rum med svarta dörrar. Där började de ösa rasistiska glåpord över honom och misshandla honom. Denna historia är allt för välbekant. Ofta har man hört historier om den misshandel som äger rum bakom de svarta dörrarna. Ofta har de som dras in dit ingen offentlig röst och deras historia återberättas inte. Det ända som gör denna historia speciell är att Abdikani är aktiv socialdemokrat och utövande anti-rasitisk propaganda.

SL bygger allt högre murar kring sitt verksamhetsområde. Fysiskt genom högre spärrar och psykiskt genom närvaron av alla väktare som skrämmer, hotar och misshandlar de som inte passar in. Ibland talar vi om den fascistiska ideologin som om det är någon som kan komma. Något som inte är en del av vårt samhälle utan något utanför samhället som skulle kunna komma in. Jag ser det inte så. Jag ser fascistiska tendenser i degens politiska utveckling. SL:s kamp för att med våld hålla rent i tunnelbanan. Närheten till neokonservatismen finns genom det privatiserade våldet där den som kan betala har rätt till skydd. De andra tas till rum med svarta dörrar. Men vi får inte stanna analysen där. Vi måste också se kopplingen till rasismen och höger populismen, sverigedemokraternas framväxt och den fascistiska utvecklingen i Europa. Om detta skriver Håkan A Bengtsson i en essä i dagens DN kultur. De höger populistiska har varit på framväxt i Europa och i Danmark stödjer sig högerregeringen på det främlingsfientliga Dansk folkparti. Abdikani misshandlades av väktarna därför att de kunde men också för att de ville. De var rasism och fascism i allians samma tendenser ser vi i Europa där främlingsfientligheten vävs ihop med våldsdyrkan, övervakning och auktoritära tendenser. I fallet Abdikani blir det nästan övertydligt. Den privata ordningsmakten hindrar spridandet av anti-rasistiska budskap samtidigt som de själva ger uttryck för sin våldslust och rasism.


SSU Stockholms ställningstagande är klart. Vi måste sätta stopp för de privatiserade våldet. Inte för att polisen inte har fascistiska tendenser den också, vilket blivit uppenbart i dagarna, utanför att den står under demokratisk kontroll och att för att de har ett uppdrag att behandla alla lika.


Många säger att om Sverige övertogs av Nazister/facister skulle de gå med i motståndsrörelsen. Det är en mycket tröttsam utsaga. Facismen och rasismen är redan här och deras styrka växer. Vad väntar du på? Gå med i motståndsrörelsen nu.

Gå med i
Socialdemokraterna, SSU eller S-studenter.


Bloggat
Tvärdrag

TV:
ABC 6 mars

Andra bloggar om: , , , , ,

12 comments:

Johan Nyström said...

Ja, tyvärr är jag inte förvånad. Det man kan göra är att vara en motmakt. Problemet är inte de ondas tystnad utan den stora massans tystnad, som någon tänkare sagt.

Borde få böckerna i veckan!

Emilia said...

Det blir dessutom skrämmande när man vet hur många av våra medlemmar som regelbundet sätter upp klisterlappar med politiska budskap. Såklart är det ett gränsfall om det är okej eller inte, men i vilket fall ska man ju inte få stryk av vakter utan om det är skadegörelse ska man dömas i rätten. Hur länge vågar vi låta våra medlemmar vara aktivister om de riskerar att misshandlas på kuppen?

Medlem i s-studenter said...

Faktum är att Abdikani hävdar att väktarna har använt omotiverat våld vid ingripandet. Väktarna å sin sida hävdar att detta aldrig har skett. Hittills har vi endast hört två skilda versioner eftersom vi inte ens har sett övervakningsfilmen från den station där detta har utspelat sig. Har SSK och SSU Stockholm hört talats om principen "oskyldig till motsatsen har bevisats"? Detta inlägg i debatten är ett lågvattenmärke.

Ovän av våldtäkter said...

Det är bättre att sluta upp kring ert arbete för invandrare. Som den där Farid Habibi som ni kämpade för. Nu har han våldtagit en kvinna. Tack SSU! http://www.den-svenske.com/2009-03-09-symbol_for_afghanska_flyktingar_domd_for_valdtakt.html

Är ni nöjda nu?

Catti Ullström said...

"Ovän av våldtäkter" & "Medlem i S-studenter": Skriv under med namn, det gör vi här på bloggen, så gör det ni också om ni vill vara med i debatten.

"Medlem i S-studenter": Jo visst, flera av oss har hört talas om denna princip. Nu är det så att det här inlägget inte har så mycket att göra med vad SSK eller SSU tycker, utan vad enskilda bloggare tycker. Det står tydligt.

Lågvattenmärken i debatten tycker jag personligen är debattörer som inte skriver under med namn.

//Catti

Oscar Peterson said...

Nu är jag säker på att såväl invandrare som svenskar blir misshandlade av ordningsvakter. det verkar vara satt i system. Har själv en vän som råkade ut för samma sak - indragen genom en svart dörr och misshandlad. Det är så verkligheten ser ut i det av sossar uppbyggda Sverige. Det är NI som orsakat denna situation!

Klart är också att man inte FÅR klistra upp lappar hur som helst. Det förfular stadsbilden. Vandalism, kallas det för.

Catti Ullström said...

Oscar: Nu tog han faktiskt bort klisterlappen på en gång. Men även om han inte gjort det hade ett klistermärke inte rättfärdigat misshandel av väktare. Det är Sverige 2009, inte Tyskland 1937, vi lever i.

Anonymous said...

Men Catti kan du inte svara på frågan om vad som händer med Rädda Farid aktionen nu. Har försökt fråga Reza men han svarar inte.
Dessutom tänker inte jag gå med i google blogger bara för att du ska få mitt namn. Du kan få det ändå. Joachim Griph, däremot lämnar jag inte ut min email.
Angående denna diskussion vill jag bara säga att ordningsvakter inte brukar vara rasistiska, dom misshandlar vem som helst utan anledning.
Ha det bra

Anton Andersson said...

Ni har rätt när ni säger att vakter misshandlar alla, oavsätt ursprung. För att de kan och för att de vill. På det sättet kan man väll hävda att de behandlar alla lika. Det är dock extra farligt när det som i det här fallet kryddas med rasism men är alltid förfärligt.

De lösningar vi söker, att göra våldsmonopolet offentlgit igen, syftar till att hjälpa alla.

Thomas Olausson said...

Till att börja med vill jag skriva att det självklart finns rasister bland vakter, de finns nämligen överallt - tyvärr.

Tyvärr blir vi vakter också generaliserade som rasistsvin när enstaka begår övertramp men hade ni varit inom våra led hade ni sett alla oss andra som aktivt motarbetar övergrepp och rasism.

Väldigt många har ett ärligt kall att hjälpa och skydda andra, och vi blir på fullt allvar sårade av att kallas för det ena och det andra, samt förutsättas göra felaktigheter när vi i många fall gör precis vad lagen säger att vi ska göra.

Precis som på andra arbetsplatser diskuterar vi folk som har blivit orättvis behandlade, både av någon inkompetent kollega och andra. Vi sitter inte och flabbar när någon stackare har råkat ut för någon kollega som faktiskt har gjort fel, vi diskuterar hur vi ska få bort kollega från branschen, eftersom företagen sällan vill förlora en dyr investering.

Precis som på andra arbetsplatser har vi invandrarkolleger och de är kolleger i gänget - inte katter bland hermelinerna.

Ofta tror folk att vi håller med dem när de kommer fram och babblar om "blattar" hit och dit med oss, men vi, precis som andra normalt funtade människor mår illa av sådant snack.

Återigen, branschen är inte helt ren och även hyggliga vakter kan låta hårda ibland, när de är uppgivna en dag. Men den genomsnittlige kollegan är uppväxt i ett tack och lov upplyst samhälle och är vare sig homofober eller rasister.

Jag har för många år sedan arbetat i tunnelbanan. Inte en enda gång upplevde jag att en kollega begick övergrepp. Jag vet att det har hänt och jag minns att vi talade om dessa historier, utifrån att det tack och lov inte var så vi numera jobbade.

En petitess kan tyckas, men vi som jobbar med detta är egentligen ordningsvakter, väktare är egentligen ett helt annan yrke.

Läs gärna min blogg där jag ibland berör min bransch - kritiskt. Jag har även länkar till rena ordningsvaktbloggar som är mycket intressanta att läsa för gemene man.

Tack för ordet :-)

Thomas Olausson said...

Kom för övrigt att tänka på en situation där jag och en kollega grep tre killar för en liknande sak, den gången blev vi beskyllda för att motarbeta åsiktsfriheten. Att vi inte tyckte att förfulning med rasistiska lappar hörde dit förstod de inte men polisen var väldigt glada över att få tala med dessa eftersom de aktivt letade efter ungdomar som var på glid i den här frågan.

Jag hoppas detta kan verka som motvikt till påståendet om den fascistiska polisen här ovan. Världen är nämligen inte svart eller vit, det är värre än så, att den är jämngrå.

Ytterligare en sak att tänka på. Jag reagerar ofta på att folk slänger sig med "sossar" som ett skällsord. Jag antar att den frustration ni känner då är densamma som jag som ordningsvakt och väktare känner när folk berättar för mig vad jag förutsätts tycka och göra.

Anonymous said...

Om ni sossar inte vill ha privatserad ordningsmakt, varför fanns det redan när ni sossar styrde då?