Thursday, March 19, 2009

Lägg ned Bromma! (alt. Det är dags att sluta snacka)

I veckan dömdes några Klimax-aktivister för att olovligen ha tagit sig in på Bromma flygplats. Med aktionen ville man visa att det är dags att på allvar minska på utsläppen för att rädda miljön. På en fråga från Sveriges Radio om det verkligen är värt 2 års villkorlig dom och 10 år i brottsregistret svarar Erik Sjöberg från Klimax: Vi har bara en enda jord, den är värd vissa personliga uppoffringar.

Jag blir lite rörd. Man kan tycka vad man vill om att bryta sig in på flygplatser men Sjöberg har rätt i sitt uttalande. Det sorgliga i sammanhanget är att det är bristande politiska insatser som skapat ett behov av de desperata åtgärder som Klimax nu vidtar.

I 10 år om inte mer har sossarna velat stänga Bromma flygplats. Det är vanvettigt att sitta och flyga korta sträckor som Stockholm-Göteborg. Men folket älskar sina flygresor och svenska politiker har dragit sig för opinionens vilja. Att flyga är inte längre en klassfråga, alla har råd! Men priset på flygresor måste höjas och kortare flygningar förbjudas om utsläppen ska minska. Det kommer inte att bli en enkel sak att ändra på invanda konsumtionsmönster, men det är något som vi helt enkelt behöver göra.

Vår jord är nämligen inte bara värd personliga uppoffringar. Den förtjänar också en politisk kamp.

8 comments:

Hansbaer said...

Jag håller med när det gäller avgifter på inrikesflyg.

Frågan är om det är en lösning att stänga en flygplats. Arlanda har ju också en inrikesterminal.

Catti Ullström said...

Att stänga en flygplats är givetvis inte nog, men det är ett vettigt steg på vägen.

Malin Hanson said...

Det blir inte en trovärdig miljöpolitik av det hela om man i 30 år "försöker" stänga EN flygplats. Man måste ju någonstans visa vad man står för? Kanske börja med de löften man redan gett? Bara en tanke.

Anton Andersson said...

Poängn med att stänga bromma är desutom att man kan bygga bostäder där.

Blir också rörd av Erik Sjöberg med fleras agerade. Jag är glad att vi har en miljörörelse som visar vägen. synd att vi inte har mer aktivism och idealism i sossarna :(

Catti Ullström said...

vi får väl skapa det då :-DD

Anton Andersson said...

yes!

Barack Gater said...

Att använda inrikesflyget är en tidsvinst och därför kommer affärsresenärer och privatpersoner att fortsätta använda detta transportsätt. Istället för att leka förbudsivrare så kanske det vore bättre att utveckla möjligheterna till alternativa färdsätt. Höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg skulle kapa tiderna och göra det mer tidseffektivt att åka tåg. Likaså om man dessutom ser till att sänka priserna på sträckan. Då kommer betydligt fler att välja bort flyget!

Morötter istället för piska. Dock inte alltid arbetarrörelsens kända verktyg.

Malin Hanson said...

Bra poäng! Jag har alltid varit en förespråkare av morötter. Men jag menar att man inte kan dela ut morötter för att gynna en hållbar utveckling samtidigt som accepterar och rent av uppmuntrar till verksamhet som är direkt skadlig för miljön.

Är du med på vad jag menar? Hoppas det. Hoppas också att politiker och andra inser vikten av att göra den typ av infrastrukturinvesteringar du nämner just i dessa tider när både arbetsmarknaden och klimatet krisar.