Tuesday, March 10, 2009

Låt mig dö välfärdsdöden

Vi ska alla dö. Välfärdsdöden är en död som låter helt okej för mig. Det klingar rätt gött.

Nåväl, det tycker inte Fredrik Reinfeldt som i sin bok "Det sovande folket" beskriver bland annat just detta. Två av skribenterna på Alliansfritt Sverige, Björn Fridén och Anders Utbult, släpper nu Reinfeldts bok som pdf på nätet. De har dessutom skrivit ett alldeles utmärkt förord som gör boken, om möjligt, ännu mer underhållande.

Mitt tips är att du snarast läser denna måste-läsning för alla svenskar oavsett politisk tillhörighet (även om den blir roligare för oss socialister).

Bloggat: Erik Laakso på Arvid Falk, Adventskalendern, Reza Javid,
________________________

Ps. Märk väl att majoriteten av de som bloggat missat att berätta vilka som scannat in och laddat upp boken, samt riskerar stämning för det. Lite kass, tycker undertecknad. De förtjänar cred.
________________________

Uppdaterat:
Nu har herrarna Fridén och Utbult fått sin cred, och vi inväntar en reaktion från statsministern. Stämningsansökan kanske...

11 comments:

Erik Laakso said...

Orsaken till varför jag inte creddade dem i vederbörlig ordning var på grund av oklarheten om de verkligen tänkte stå bakom det eventuella upphovsrättsbrottet eller om de tänkte sig att "ha kommit över". Jag fick inte svar på de frågorna innan jag skrev recensionen och eftersom det enligt gruppdiskussionerna var idag det skulle publiceras så ansåg jag att det går att ordna i efterhand. Så om det var kass så står jag fullt ut för det eftersom jag verkligen inte hade velat hänga ut någon när det sedan i efterhand kunde ha kommit fram att de tänkt vara försiktiga med vem och vilka som gjort jobbet.
Det innebär också att, om det inte kommit fram, jag själv tog på mig risken att anklagas för upphovsrättsbrott och i en sådan tänkbar situation hade jag givetvis inte avslöjat några källor. Jag tycker kanske inte att det är så kass ändå om man ser det till hela informationen men jag är ju partiskt där.

Mvh Erik.

Anonymous said...

Välfärdsstaten är på sikt en omöjlig konstruktion - även om vi inte riktigt har kommit dit än. Det klart att denna "död" kan undvikas eller försenas, men då behöver man fortsätta att öka skatter.

Catti Ullström said...

erik: fast de tog ju på sig det rätt tydligt i förordet, trots allt. nåväl. nu har de iaf fått sin cred. :-)

anonym: skriv under med namn kanske... :-)

//Catti

Erik Laakso said...

Catti, jag såg det först efteråt, när det påpekades. Jag läser aldrig förord när jag ska recensera böcker.
Men det är väl gott och väl nu i alla fall.

F said...

Vad är problemet att diskutera trots att jag inte använder ett namn? Jag vill inte synas av Google överallt, så jag håller mig till att vara lite anonym. :) Kan tänka mig underteckna med "/ F"

/ F

Catti Ullström said...

"F": För att jag uppger namn och tidigare har haft otrevliga erfarenheter av just anonyma kommenterare. Försöker hålla mig till den principen därför.

Nåväl, jag tycker inte att välfärdsstaten som konstruktion är omöjlig, tvärtom. Och som jag insinuerar i min titel skull jag gärna dö i ett välfärdssamhälle, då jag ändå ska dö någon gång.

F said...

Jag tror iofs att det inte är större risk att uppleva otrevligheter från anonyma än icke anonyma personer. Det finns alltid idioter. Jag är inte en av dom.

Välfärdsstatens bredd står i direkt relation till kostnadsökningar och skattetryck. På sikt är alternativen att öka skatterna eller minska bredden på välfärdsstaten. Jag tror inte att ökat skattetryck möter så stor acceptans bland befolkningen.

Anonymous said...

F: Sverige är väl beviset för att ett högt skattetryck kan få acceptans i ett land, om medborgarna känner att de faktiskt får de välfärdstjänster de betalt för... (vilket kanske inte längre är fallet, och inte varit sedan 90-talskrisen).

Jag tror att idén om ett välfärdssamhälle fortfarande är möjlig även om det politiska arbete och opinionsbildning som krävs har dåliga förutsättningar idag, av olika anledingar.

//Alex

Anton Andersson said...

F:
tycker att du behöver lite bättre bevis för dina påståenden om välfärdsstatens omöjlighet.

Jag påstår att det visst går att höja skatten och det rejält. Mitt bevis är främst att vi tidigare haft högre skatter och jag har inte hört om uträkningar som skulle visa att detta var gränsen. Ibland talar ekonomer om att marginalskatten inte bör överstiga 80 % men detta handlar om hur progresivt vi kan tillåta att skattesystemet är
mIn slutsats. Höj skatten. 60 % av BNP kan väll vara ett kortsiktigt mål.

F said...

Herr Antonsson,

Vilken inkomsttagare bryr sig om vad du kommer med för utspel om uträkningar gällande hur högt skattetrycket kan vara? Det är verkligheten som räknas, och hur mycket pengar varje inkomsttagare får behålla efter att skatten är betald. Jag tror inte att människor accepterar ett högre skattetryck än vad vi hade innan den nya regeringen tillträdde.

/ F

Catti Ullström said...

F:

Fast det har man ju gjort väldigt ofta tidigare? Så länge det också garanterar en generell och hög välfärd så är jag ganska övertygad om att de allra flesta gärna betalar till det gemensamma, som också garanterar en rättvisare fördelning.