Wednesday, March 25, 2009

Minoriteters rättigheter i handen på majoriteten...

Jag läser i dagens DN om Portugals planerade försök att rösta igenom homoäktenskap i riksdagen. Tidigare har abort varit kärnfrågan, något som löstes genom folkomröstning 2007 då en majoritet gav kvinnan frihet till beslut om sin egen kropp. Nu planerar man att gå vidare genom att legalisera homoäktenskap i parlamentet utan folkomröstning. Det hänvisas till Spaniens socialistregering som gjorde det samma efter förra valet utan efterföljande problem. Ett ännu bättre exempel kan dras från lärdomarna kring proposition 8 i Kalifornien 2008. Lagen som kom att förbjuda homosexuella från att gifta sig. Sällan kan minoriteters rättigheter vinnas genom valurnorna. Särskilt när man får slåss emot okunskap och rädsla. Och att folkomrösta om bögar och flator kanske går an i vissa s.k. demokratiska länder, men tänk om lagen i Kalifornien hade gällt judars eller muslimers rättigheter, som genom folkomröstning skulle ha upphävs? Ett skäl om något för att förstärka den representativa demokratin. Bra Portugal!

2 comments:

Catti Ullström said...

Hear hear! Kul att höra, samtidigt som man inte kan låta bli att skämmas en del för att vi inte varit i framkant i denna frågan.

Mattias Sääksjärvi said...

Yepp, fast i Sverige borde vi gå än längre än de formella rättigheterna. Vi sossar borde utforma planer för kampen mot segretation på alla plan, inte bara den formella. Sverige är inte alltid så lätt att leva i, trots allt som står på pappret.