Sunday, April 5, 2009

Lägg ner trianguleringen och strunta i Obama


( Mera kaffe.. eller inte)

Så har dagens DN en fantastisk talande rubrik på ledarsidan "Åt mitten, marsch" med tanke på socialdemokratin. Och jag läser och skakar på huvudet, för de har tyvärr ganska många poänger. Det är sant att S ändrat sig i skolfrågan ( i vilken del i ordningen?) och ja det är sant att S accepterar stora delar av Alliansens skattepolitik. Det nya i DN debatt artikeln för ett tag sedan var att Östros och Sahlin ville höja skatten för de riktigt rika, inte höja skatterna för fler grupper. Och man avslutade på trianguleriskt maner genom att säga att Sverige behöver "rättvisa" vilket alla håller med om och som är svårt att mäta ( som jämlikhet..)

1. Antingen så väljer man att köra trianguleringen helt och hållet, då gäller det att verkligen strunta i alla ideologiska tankar och alltid se till att väljarmaximera i mitten. Varför inte gå ut med ännu större skattesänkningar än Alliansen, om det nu är vad mittenväljaren i Sthlmns innerstad skulle bli glad över? Kanske "flat tax" kan få vissa röstsegment att byta från Alliansen till den "blåare" socialdemokratin.

2. Eller så inser man att triangulering gör så att folk inte ser skillnad på partierna, att det är Alliansen som vinner på detta ( man spelar på högerns spelplan) och att man börjar bli lite mer ideologiska- men fokus på ekonomisk jämlikhet!

Jag tror kanske att man försöker att göra en blandning- man försöker att sk. förnya sig samtidigt som man vill ha kvar de gamla väljarna. Och vad skall de gamla rävarna göra, rösta på Vp. Knappast! Folk vill "äga" sin Volvo..

Så jag vet inte vad lösningen är, men det jag är ganska säker på. Och här är jag inte ensamm; man kan inte kopiera en amerikansk valkampanj rakt av och tro att man kan skapa en Obama effekt kring Sahlin. Faktiskt har jag hört den skräckinjagande tanken att man skulle skapa "support" grupper för Sahlin. Hjälp! Nej, nej, så funkar det inte i Sverige. I alla fall inte ännu.

Men till syvene och sist tror jag att man måste välja, antingen kör man triangulering tills partiets ideologiska själ dör, genom att vara uber pragmatisk, eller så återgår man till politik som väljarna känner igen- den att socialdemokratin gillar hög välfärd och höga skatter.

1 comment:

Kraxpelax said...

"Till syvene och sist"? Sist och slutligen säger man. Eller i grund och botten eller när det kommer till kritan eller när allt kommer omkring. Det finns ingen anledning att skämmas för vårt svenska språk, det duger verkligen alldeles utmärkt.

BLOGGTIPS:

Tankesmedjan Dumbo.

- Peter Ingestad