Wednesday, May 20, 2009

Feminism och nätverkVi lever i en mansvärld, där manliga tankar och handlingar får utrymme på bekostnad av kvinnors tankar och handlingar! Detta är en sanning, som inte främst är en matematisk kolumn hos genusforskare utan snarare påverkar det direkta livet för kvinnor 24/7. Att vara kvinna är att per definition vara i ett underläge, eftersom att de strukturer som finns i alla samhällets delar är kraftigt manligt dominerande.

Efersom att jag i förra inlägget har skrivit om nätverkande, tänkte jag fördjupa tanken med att ta in den feministiska analysen. Eller snarare min brisfälliga analys..:)

Manliga nätverk finns överallt, i politiken skapas det ganska snabbt grabbgäng som hänger tillsammans. I ekonomin lär handels eleverna sig att skapa kontakter med rätt män, för att sedan i näringslivet sitta i samma styrelser. Män är helt enkelt jävligt bra på att dunka varandra i ryggen och lyfta framm varandra.

Kvinnor måste alltså slås emot en värld som är tänkt främst genom män, och där makten koncentreras till män. Vi kan prata om dold exkludering och öppen exkludering. Den dolka exkluderingen är alla de gånger män möts för att nätverka, då få kvinnor är närvarande, och är de närvarande får de oftast inte sagt mycket- män gillar att prata.. ( inklusive mig!)

Den öppna exkluderingen är när man konsekvent väljer män framför kvinnor, även om det till positioner finns kvinnliga sökande. Vi kan prata om en erotisering bland män, som handlar om att det är lättare för män i tex. universitet och bolagsstyrelser välja människor som är som dem än att välja någonting som sticker ut som annorlunda. Det finns alltså ett öppet gillande hos män att välja någon som är som dem. Erotiseringen bland män innebär att kvinnor i ledande positioner gör bäst i att kopiera manliga beteenden ( generella stereotyper) att vara hård som granit och rationell med bara en droppe känsla är att föredra. Klädsel är också viktig..

Så, vad göra?
Här finns det många som har betydligt bättre koll än vad jag har; men om vi tittar på bilden så är separatism ett sätt. Separatism är att göra det männen gör- även om de kallar det för att gå ut och ta en öl eller titta på fotboll och dricka massiva mängder öl.


För att stärka varandra, bör alltså kvinnor träffas helst utan män- ( de tar annars lätt kommando för de skall gärna visa hur mycket de hatar manssamhället (!) Och på så sätt skapa nätverkande som leder till att man lättare kan komma in i andra nätverk. För att kvinnor skall kunna omforma det manliga samhället- vara med och besluta, gäller det att man finner styrka hos varandra. Detta är inte att var svag, utan snarare smart.

Sedan kommer vi till det här med att män skall ändra beteende. Ja, det låter fint.
I teorin.. frågan är då hur många hundra år det skall ta innan någonting händer?
Varför skall den generella mannen ge upp en maktposition frivilligt? Nä, det händer nog inte så lätt..

No comments: