Friday, May 8, 2009

Vadå socialism ?


En gammal unken tanke är att socialism per definition skulle vara förtryckande. Man säger att det där kommer alldrig funka. Problemet är att du kan inte säga vad som kan fungera i framtiden, du kan inte genom historien dra totalt säkra slutsatser om vad som kan ske i framtiden, därför är avfärdandet av socialism anti-intellektuellt.

Socialism är inte ett färdigt system utan ett system som går att modulera om. Tanken om jämlikhet är målet men de olika verktygen för att nå dit behöver inte vara samma.


Om bilden Låt oss säga att den som vill ha pengar är en mycket fattiga människa, och den som personen tar ifrån har 3 bilar och en 20 000 kr espressmaskin. Om vi vill maximera möjligheten till lycka i samhället tjänar vi alltså på att ha höga skatter för de som redan har det bra. Jag tycker det är viktigare att den fattige får äta nyttig mat, än att en rik människa skall kunna köpa ännu en till flaska exklusivt vin.

5 comments:

Tobias Schelin said...

Den socialistiska retoriken är sig lik. De som har lyckats med att få en hög inkomst ska straffbeskattas. Att detta sedan leder till att man flyttar pengarna ur Sverige för att undvika denna orättvisa beskattning bekymrar inte socialisterna i Sverige.

Ja, jag har lämnat Socialdemokraterna så det är fullt möjligt att kritisera denna idioti till skattepolitik. :)

Anonymous said...

Tack för intressant läsning, Johan =)

Anton Andersson said...

En snabb handbok till ett lyckat samhälle.

1. Förstatliga
2. Förbjud
3. Straffbeskatta

Catti Ullström said...

:-D

Anonymous said...

hur kan det va anti-intellektuellt att dra slutsatser från empiriska analyser av historien?

sen missar du poängen med bilden. det är alltid lätt att va generös med andra människors pengar. om nu socialister bryr sig så mycket om fattiga, varför är alla dom stora hjälp-organisationerna kyrkliga eller opolitiska?

/rené