Wednesday, May 6, 2009

Varför vänster?


Jag pratade igår med en kompis om vad som skiljer höger från vänster. Hans familj är borliga, hans vänner är socialister- och efter att ha pratat med föräldrarna var han minst sagt lite konfunderad! Hans mamma hade sagt att man måste pressa folk; att människan inte gör mer än vad hon måste! Mitt motargument var en massa, men jag kokade ner tanken till en ganska enkel slutats.

Anledningen till att man är vänster, är för att man tror att samhället blir bäst när vi alla har det bra. Även sjuka, och arbetslösa!

Man kan koppla detta till Kantska maximer, eller utilitarism! Om vi skall snobba till det med filosofi. Men även det bibliska tanken om att man skall behandla den andre som man själv vill bli behandlad.

Frihet är inte lätt, jag tror i mörka stunder att frihet inte finns. Samtidigt är det värt att kämpa för att fler människor känner att de kan påverka sina liv, och detta görs genom välfärden, och i slutändan i det socialistiska samhället.
Välfärden jämnar ut skillnader mellan folk, för de som har silversked i munnen brukar ändå springa snabbare än kamraterna.

Jag tror på att skapa harmoni i samhället- det som brer ut sig i Sverige idag är apati; apati i förorter där problemen ökar för att fattigdommen ökar. Sverige är ett hårdare land, och jag beställer boken "lasermannen", för att påminna om det gångna Sverige. Ett iskallt Sverige, där nydemokrati var jättestora och invandringsfientligheten grodde.

Men samtidigt, inom mig brinner en låga. Den kan ingen ta ifrån mig. Mitt inre ljus går inte att släcka, för jag har en tro på att människan vill skapa en bättre värld.

1 comment:

Anders Nilsson said...

Det var mycket klokt och vackert skrivet Jonas. Jag är inte mycket för att dela upp höger eller vänster, därtill har alltför mycket elände skapats i vänsterns namn, men om vi menar en radikal politik frihet, jämlikhet och solidaritet i 2000-talet, då är jag med, för det är hur vi behandlar de som har det sämst som bestämmer var vi står.