Monday, June 8, 2009

Grattis piratpartiet men var står ni idéologiskt?

Piratpartiet blev som väntat valets stora vinnare. De är ett enfrågeparti med stora ambitioner. De säger sig ha en idéologi och detta är delvis sant. De är ett mycket liberalt parti men som består av två delar. En snäll-liberal/anarkist del med attack engagerade andranamnet Amelia Andersdotter i spetsen . Den andra delen, där toppkandidaten och partiledaren ingår, är mer högerliberal och prokapitalistisk. Partiledaren Falkvinge har beskrivit sig själv som ultrakapitalist. En ultrakapitalist och en attck-kämpe i samma parti alltså.

Alla partier har åsiktskillnader, inte minst socialdemokraterna vars idéologiska spännvid kan beskrivas som lika stor som piratpartiets. Skillnaden är att vi berättar vart vi står och vilka vi vill sammarbeta med. Det skall bli intressant när partiet under den närmsta tiden måste ta ställning. Går man med i den gröna eller liberala gruppen? Det är intressant sakpolitiskt men framförallt idéologiskt.

Den grundläggande frågan som väntar på att bli besvarad är hur de ställer sig till kapitalismen. För som att hårdra; för eller emot?

No comments: