Sunday, July 5, 2009

Fredrik missar den viktigaste poängen!Jag satt och lyssnade igår på Fredrik Reinfelds tal och även en del analyser efteråt. Jytte Guteland var snabb på att påpeka att statsministern inte nämde arbetslösheten och gjorde ett gott arbete som "arg" SSU Ordf. Man kan säga att Reinfeldt spelade statsmannakortet, alltså tanken på att använda Almedalen som en plats för att kommunicera ut att Sverige är ordf. för EU det kommande halvåret. Även om jag inte tycker talet var sådär bra, ganska få "one liners" och en ganska märklig upplägg, lär det ändå i stort fungera. Folk gillar statsministern och han börjar få ett stabilt varumärke som utstrålar trygghet och ansvar. Det är just detta, att han vill bli sedd som en seriös politiker med fötterna på jorden, som Nya Moderaterna arbetar efter. För att vara lite elak skulle man kunna säga att de strävar efter att likt Göran Persson bli landsfader, innan hans popularitet dalade.

Så vad handlade talet om? Jo det Fredrik började med var att ge oss en historisk lektion om att Sverige utvecklats genom att vara ett öppet land. Man kan säga att han berömde den socialdemokratiska perioden för att åt ena sidan bygga folkhemmet och åt andra sidan vara öppen för omvärldens förändringar. EU medlemdskapet är viktigt att poängtera nu när statsministern är Ordf. för EU och det gjorde han också. Miljön kom in som en viktig poäng när det gäller samarbetet. Statsministern har blivit omvänd och tillhör nu i alla fall retoriskt de som värnar mest om att minska klimatförändringarna, även om Nya Moderaterna i det just gångna Europaparlamentsvalet fick ganska mycket skäll av bland annat Miljörörelsen. Det är en sak att framstå som mijövän och sedan ha en politik som inte är så miljövänlig..

Man kan dock efter att ha smält talet med all rätta bli förvånad över att statsministern inte talar mera om arbetslösheten. Faktum är att det är knappt statsministern nämner detta en gång, förutom i samband med att han pratat om vikten av att vara öppen mot omvärlden. Fredrik missar alltså således den viktigaste poängen, arbetslösheten. Vi är visserligen inne i en global miljökris, men denna kris hänger också samma med arbetslöshetskrisen och ojämlikhetskrisen. Det strategerna försöker göra är att få det till att Sverige inte kan göra så mycket för att det är en internationell kris. Det man dock glömmer är att länder visst kan stimulera sin ekonomi mer, som till exempel den franske presidenten på blixtbesök Sarcozy från Frankrike vill... detta talar man dock inte gärna om!

Huvudproblemet är dock inte statsministern miljötuggande, inte heller det faktum att han vill och faktiskt framstår som statsmannnalik. Huvudproblemet är att väljarna inte dömer ut en regering som inte lyckats klara av arbetslöshetskrisen. Väljarna är märkligt tondöva inför det faktum att regeringen inte gör någonting mot arbetslösheten trots att tunga statliga instanser som KI ( konjunkturinstitutet) kraftigt propagerar för mera stimulans i ekonomin- alltså mera av fransk stimulanspolitik.

Vi är alltså i ett läge där regeringen INTE gör sitt jobb, men där diskussionen i tunga aktörer som DN´s ledarsida handlar om att SAP inte förändras tillräckligt snabbt, samt att Mona är ett imageproblem. Man vill slita av sig håret och säga; herre gud, det är en ökande massarbetslöshet och media fokuserar på individers vara eller icke vara.

Statministern lär dock vara glad. SÅ länge han får vara statsmannamässig vinner han.
Även om hans politik inte biter på arbetslösheten...vilket är naturligt eftersom att regeringen väntar på en kommande konjunkturförändring.

SR skriver om ökade kommunala varsel här.

No comments: