Wednesday, July 29, 2009

Liberalerna driver fram de högerextrema

Vi lever i en hemsk tid. Jag önskar att jag slapp känna det men just nu det känns som att samhället går mer och mer åt höger för varje dag. Jag trodde att den ekonomiska krisen skulle innebära en vändpunkt, ett slut för liberalismen och en start för socialismen. Istället verkar det vara så att det är konservatismen/främlingsfientligheten som bryter ny mark.

Dess värden drivs fram av den liberala mediavärden som i sin behärskande av etern gör denna högerposition till det enda alternativet till den rådande liberalismen. På en gång älskar de att hata de främlingsfientliga/konservativa högern samtidigt som deras egna värderingar driver fram de samma. Det frihetliga/liberala medelklassprojektet som vi lever idag håller på att kantra, inte åt vänster utan åt höger. Detta kan man se ett tecken på i liberala "brunchrapporten" i P3 som visserligen med en stor gnutta ironi men dock diskuterar hur mycket en människa är "värd". Detta apropå miljöpartisten och landshövdingen på gottland som vill ge undantag åt en direktör från strandskyddet eftersom han är en värdefull person. Detta åskådliggör den sämsta sidan hos liberalismen, den som mäter människor efter deras förmåga att producera. För alla som inte tillhör de översta samhällsskikten, de som lyckats, är en sådan ideologi ett hot. Det som händer i kristider är att fler och fler kan acceptera en sådan ideologi. En ideologi som på en gång tillåter en att värna om det egna och samtidigt har ett projekt som skall garantera framgång och stabilitet.

När krisen nu kommer över ger fler och fler, liberalismen eftersom den inte ger hjälp åt den nödställde. Socialismen har, i ärlighetens namn, få egna svar eller idéer om ett projekt som kan lyfta samhället. Vi vågar knappt tro på en i grunden förändrad samhällsmodell och om vi gör det längtar vi oss ofta i bästa fall tillbaka till en svunnen tid.

Fascismen/den konservativa högern erbjuder en lösning i så måtto att den har ett samhällsprojekt och den lovar de deltagande att de i alla fall inte kommer att stå nederst. De gör alltid "de andra". Muslimer, judar, invandrare, romer de i utanförskap eller arbetslösa. Listan kan göras lång på olika alternativ.

Högerns projekt genom EU stänger sina gränser och högereliten vid makten försöker som i alla tider att hitta ett yttre hot för att legitimera makt åt statsbygget. Stockholms programmet pekar ut denna färdriktning. Om det finns att läsa i dagens aftonbladet kultur.

Socialdemokratin har blivit allt för rädd för de delar hos sig själv som värnar kollektivet som form. Inte konstigt i en tid när detta möter så hårt motstånd. Socialdemokratin innehåller vissa liberala element och bör så göra. Men en socialdemokrati som glömmer bort sin kollektiva sida blir inget annat än liberal. Vi måste hitta tillbaka till socialismen.

Jag vågar knappt hoppas på socialismen. Men ändå finns chansen fortfarande. Det står fortfarande och väger och högern har ännu inte slagit sitt grepp totalt om samhället. Till exempel har den svenska fackföreningsrörelsen trotts massor av stora brister en stor och fungerande organisation som delvis grundar sig på socialistiska värderingar. Vi ser också i USA hur en vänster börjar formas och där radikala krafter börjar ta sig i ton.

Visst måste vi hoppas men framförallt måste vi kämpa.
Vi måste i vårt projekt få med oss både en arbetarklass och delar av medelklassen på ett kollektivt jämlikhetsprojekt där individens särart garanteras men där denna inte står förgrunden utan som präglas av sammanhållning och gemenskap.

Folkhemmet är kanske dött; vad kommer nu?

Andra bloggar om: , , , , , ,

6 comments:

Anonymous said...

Ja det är inte lätt.. det vi kan göra är att kämpa antar jag. Vi får göra det vi kan, som Matthias Qvarsell skriver i kommentaren till mitt löparinlägg..

Jag hoppar mycket på en amerikansk sjukförsäkring och att S kommer igång till nästa val....

Johan Nyström

Greger said...

"ett slut för liberalismen och en start för socialismen. Istället verkar det vara så att det är konservatismen/främlingsfientligheten som bryter ny mark."

Det var socialism som orsakade den globala krisen - att ropa efter mer socialism vore som att slänga bensin på en majbrasa!

Det är vänstern och socialdemokratin som representerar protektionism och stängda gränser. Inte de konservativa.

Greger said...

Stavningen på denna blogg avslöjar att ni verkligen är Socialdemokratiska Studenter!

Micke said...

Så trött, så förbannat trött på det eviga gnället och tjatet från (s) på Alliansen.
Jag vet fortfarane inte vilken politik (s) vill driva.
Så länge (s) famlar i mörkret utan en tydlig politik kommer (s) aldrig tillbaka i regeringen.
Vem röstar på något okänt?
ej Alliansvän

Johan Nyström said...

Micke, det är sant att man inte röstar på ett parti som man inte vet så mycket om. Det är klart att S gnäller, det är deras roll som oppositionsparti! M gjorde samma sak i flera år..

Greger. Du måste skämta? Den globala krisen kan inte ha någonting att göra med en viss husbubbla i USA? Eller att kanske företag tog stora risker i sin värdepappershantering?

( Din kommentar om stavning är löjlig. Som att sossar per definition stavar dåligt, men att alla borgerliga stavar rätt hela tiden.. väx upp!)

Catti Ullström said...

Micke: Ett tips är att gå in på socialdemokraterna.se, där står det rätt tydligt. Att det sedan inte är så där väldigt visionärt eller radikalt är sedan en annan sak.

Men svara mig också på detta, vad vill egentligen alliansen? Vilken är den stora visionen?

Pluspoäng om du vågar svara ärligt.