Tuesday, July 7, 2009

SAP måste Våga Vara Visionära( Skall idag ta semester från bloggen...lovar!)

Jag har svarat på en enkät som handlar om SAP och Europaparlamentsvalet. Den som har läst mina inlägg känner nog på sig att jag är kritisk, och det är faktiskt bara förnamnet ( rasande skulle vara bättre epitet)
SAP var fjärde största partiet i staden efter Moderaterna Folkpartiet och Miljöpartiet (efter Miljöpartiet smaka på det.. )

Jag gjorde ett litet test och frågade min syster som är 24 år om hon tycker att SAP är vänster. Hon svarade " Nej, snarare mitten-vänster". Jag tror att här har vi någonting. Om vi frågar väljare vad de anser om var SAP ligger på skalan, tror jag att många skulle resonera som min syster, SAP är inte vänster ialla fall inte som förrut. Vänster är egetligen bara lilla vänsterpartiet, men de kan man inte rösta på, eftersom att de inte är pålitliga. Vänsterpartiet ses inte som ett seriöst alternativ! Även om vänsterpartiet många gånger har ganska vettiga poänger, kommer man inte ifrån att de fortfarande har en kommunistisk fraktion..

Nu för att vara kort. Ett vänsterparti som ses som mitten-vänster måste det vara någonting fatalt fel med! ( i alla fall om man strävar efter att vara vänster?) Frågan är om ens kan vara vänster om man tävlar i mitten? Nå, den förnuftiga stannar här bandet, drar mig från skrivbordet och säger " Men NU har du fel, SAP är betydligt mera vänster än Alliansen, eftersom att SAP vill ha mer välfärd" Mitt svar blir: säg inte det till mig, säg det till väljarna...

För det är väljarnas syn som styr. Jag tror på allvar att SAP skulle tjäna på att våga kritisera privatiseringar, kapitalismen, vara mera visionära men med fötterna på jorden.

Nästa valrörelse kommer jag fråga min syster igen, säger hon att SAP är "mitten-vänster" igen. Ja, då vet man var det barkar...

Vi måste bryta den borliga hegemonin. SAP - Våga Vara Visionära !

Min syster vill tillslut tillägga att hon tycker " SAP är egentligen mest i mitten..." ja, så kan det gå..

3 comments:

Tobias Schelin said...

Den borgerliga hegemonin? SSK-bloggens skribenter blir allt roligare att läsa för varje månad som går.

Johan Nyström said...

Ja, sök på hegemoni på wiki.

Emilia said...

På sätt och vis kanske det är bra att uppfattas som mitten men föra en dävligt bra och stark socialistisk politik.

håller dock med om analysen.