Thursday, July 9, 2009

Skapa en ny morgontidning!

Tvärdags Daniel Suhonen har dragit igång debatten om arbetarörelsen och avsaknaden på bra tidningar. Inlägget som går i samma tema som senaste tvärdrag och handlar om högerns oppinionsbildningsucce och maktövertagande de senaste 30 åren. Lite lustigt är för övrigt att han gör det på Bonneierägda Newsmill som är ett av kapitalets försök att kontrollera blogosvären när samtidigt en av hans kärfullaste meningar som han skrev i Aip "Länge nog har en pressad arbetarrörelse desperat försökt ringa till arbetarklassen över borgerlighetens telefonväxlar utan att inse att linjen är bruten". Suhonens poäng är hursomhelst mycket viktig. Och den bekräftas väll snarast av att han måste använda Newsmill för att nå ut i debatten. Vi har inga egna kraftfulla media. En rödgrön morgontinding är inte orealistiskt utan "bara hundra ombundsmänn bort".

Erik Berg ger på Flammans ledarplats om ett konkret förslag på hur man med mycket små medel skulle kunna skapa en sådan. Genom att delvis använda sig av redan befintlig material från de små vänstertidningar och fackförbundstidningar som redan finns kan man komma en lång bit påväg.

Det kan inte göras sen utan nu av denna generation med de pengar vi har idag. Annars har vi förlorat ytterligare tio år till högern.

------
Lyssna på brunchrapporten i p3. Mycket bra program som behandlar politik på ett lustfyllt sätt. Lyssnar varje dag i min postbil.

Andra bloggar om: , , , , ,

3 comments:

Catti Ullström said...

Ja. Jag har tänkt skriva ngt på samma tema. Är inte säker på exakt hur man skulle göra, men att behovet av rödgrön press finns är solklart. Att möjligheten att agera också finns om vi vill ta den börjar också bli allt mer tydligt.

Hur som helst. En sak som Suhonen tar upp i sin mediestrategi och som jag tycker är spännande är behovet av en fristående tankesmedja. Vänster, men inte bunden till rörelsen och därför mer "fri" om man så vill. För att kontra Timbro, och för att möjliggöra för en slags stureakademi fast för vänstern (tror han kallar det brantingakademi). Det är en ytterst bra idé.

//C

Britta_S said...

Jag säger ja, obetingat ja

det behövs en motkraft till den alltmer dominerande högervridningen på mediasidan.

vi har netroots, s-info. dagens arena, alliansfritt sverige, etc

vi vill så mycket. En del publicerar kloka inlägg flera gågner om dan..

vi måste få hjälp med samordning så att vi når ut litet bättre....inte kontroll och uppstyrning. men lite samordning..

det kommer att gå......

En ordentlig rikstäckande dagstidning skullevara bra också

Anton Andersson said...

Britta_S:

De analyser och kommentarer som finns i bloggosvären kan aldrig ersätta de nyhter som finns i en papperstining. Vi behöver en tidning eller en telegrambyrå som tar fram riktiga nyheter.