Sunday, August 23, 2009

Demokratin Israel


Det är givetvis problematiskt det som nu händer mellan Israel och Sverige. Det hade kunnat undvikas om Aftonbladets redaktion gjort sitt jobb lite bättre. Men vi har trots allt yttrandefrihet i Sverige, och Israels regering reagerar fel när de kräver en ursäkt. Det kan vi inte ge dem.

Nu måste vi försöka återuppbygga relationerna med Israel så att de förstås att alla svennar inte är nazister och antisemiter, vilket givetvis är en rimlig tolkning av en artikel där det insinueras att israelisk militär begår grova övergrepp. Nu kanske någon skulle invända att det trots allt är belagt att israelisk militär ofta begår övergrepp, även om organstöld absolut inte är belagt, och det måste vi ju får rapportera om. Förvisso sant men det handlar om enstaka företeelser, som i och för sig sker lite då och då. Men det är också en komplex situation, terrorismen ständigt hotande och så vidare. Man får förstå Iraels situation, även om vi också ska värna vår yttrandefrihet.


Jag vill förtydliga att givetvis är det beklagligt att Aftonbladet väljer att publicera något så provocerande, även om de har rätt att göra det. Beklagligt.

Fast vi lär ju inte få den här typen av problem igen. Nu portas nämligen svenska journalister från Israel så att obehaglig rapportering kan undvikas. Alla svenska journalister som ska in i landet ska först kontrolleras, så att man kan se till att de inte skrivit något obehagligt som kan störa Israels regering.

Det är klart att den här typen av begränsningar av yttrandefriheten är problematisk, men vi måste ändå försöka förstå det ur den israeliska regeringens perspektiv...
... stopp.

Och vilket är det perspektivet? Kanske är hån mot yttrandefriheten ok när "alla israeler" står enade i frågan (man undrar om de frågat Israels palestinska befolkning?)?Vad är det för vettiga principer som gör att man väljer att helt gå ifrån en av demokratins mest grundläggande principer?

Förklara för mig, för jag fattar verkligen inte.

Eller jo, jag fattar. Jag är bara nyfiken på att höra det eviga Israel-har-alltid-rätt-i-allt-de-gör-gängets taffliga försök att förklara det hela.

__________________

Bloggat: Ulrika, Alliansfritt, Blogge, Helle Klein, Utrikesbulletinen,

2 comments:

faraj.abuiseifan said...

Det sämsta jag läst någonsin... det aftonbladet publicerat borde bemötas i sak- annars är det ju svårt att förstå om det är stötande eller inte. Det kanske e stötande för de människor som förlorat en en son eller dotter som återfanns utan organ i kroppen...

Israels regering är ett skämt där även socialdemokrater ( labour ) samt uttalade extremister finns,,,

Läs istället: http://www.farajabuiseifan.blogspot.com/

Catti Ullström said...

Jo tack. Om det är oklart så är första delen av den här texten alltså ironi. Eller snarare en slags ironisk summering av det som verkar vara Sveriges policy i frågan.

//C