Sunday, August 23, 2009

Fred eller barbari...."5. Aldrig någonsin upphör här
hat genom hat.
Blott genom kärlek upphör det.
Detta är evig dhamma."
Dhammapada, Buddhistisk text.

Cattis har i förra inlägget skrivet mycket bra om den nuvarande snurren mellan Sverige och Israel. Fingrarna kliar dock rejält! Själv är jag egentligen inte så förvånad över situationen ( världen är konstant galen, framföralt kraftiskt egoistisk, så länge vi inte slutar upp med vårat ego kommer ingenting i grunden förändras!!) snarare förvånad över att Calle Bildt reagerade så sent som han gjorde! Den som startade dumheterna på högre nivå, om vi bortser från Bonniers (!) är ju högermannen Liebermann, han har visst gjort en del lustiga uttalanden förut; om man skulle läsa hans "extrem" partis program så skulle man nog inte vara förvånad... jag skulle gissa att han anser att nuvarande ockupation är helt ok och att Israel i framtiden skall sträva efter att utöka landområdena och utveckla det främsta maktmedlet i det sönderkrigande områden- militären!

"21. Omsorg är odödlighetens väg.
Försumlighet är vägen till döden.
De omsorgsfulla dör inte.
De försumliga är som döda."
Dhammapada

( Som att man kan lösa konflikter genom mer våld. Tror Israeliska regeringen att palestinierna bara kommer stå och titta på när de lever konstant nära döden? Vi bör erinra oss historien där krig genom årtuseenden framförallt inneburit ett levande helvete för främst barn och kvinnor. Krig, även lågintensiva mosar den sociala infrastrukturen och innebär kraftiga fysiska och psykiska mer eller mindre permanenta skador )

Nu skall jag göra avbön innan den svensk-israeliska lobbyn dricker kaffe och kommer igång; skall senare kolla på Esbatis blogg :=) Jag har ingenting emot Judar som folk, men jag tycker att den nuvarande Israeliska regeringen inte direkt verkar jobba för fred; om de nu vill ha det?? För den nuvarande situationen är inte direkt harmonisk!
Jag lider faktiskt med den israeliska och palestinska befolkningen, mest med den palestinska eftersom att de är kraftigt "underdogs" i nuvarande läge.

"28. När den vise driver bort
försumlighet med omsorg
och gått upp på vishetens höjd,
då betraktar han sorglös de sörjande.
Som man från ett berg betraktar folket på slätten,
så ser den faste på dårarna."
Dhammapada

Eftersom jag börjat på allvar praktisera Buddhistisk filosofi/psykologi ( tror dock inte på Nirvana och kan därför inte lämna mig till de Tre Juvelerna Buddha-Dhamma-Sangha) och därmed skall dagligen meditera kring någonting; kommer Libermann på första plats! Att meditera över fiender och ovänner är ett bra sätt att utveckla sitt medlidande med andra människor. Som Dalai Lama många gånger sagt.

"42. Mer än fiende gör fiende
eller hämnare hämnare
vållar ett illa inriktat sinne
ännu större skada."
Dhammapada

Problemet är alltså att tänkandet är fel hos de Israeliska politikerna- de ser inte verkligheten för de har ett kraftigt orent sinne. Det orena sinnet handlar om hat, och en vägran att inse att man måste lösa konflikten med palestinierna. Att hata är inte en långsiktig lösning, att hata ett annat folk är detsamma som att hata sitt eget folk; eftersom att det nuvarande lågintensiva konflikten skadar främst barn och kvinnor på båda sidorna.

De isrealiska politikerna måste rensa sitt sinne och fundera över följande två citat ur Dhammapada.

"50. Inte andras fel,
inte vad andra gjort eller inte,
utan de egna
må man betrakta."
Dhammapada"103. Om någon besegrade tusen sinom tusen
män i strid
och en annan sig själv,
då vore han överlägsen krigaren."
Dhammapada

Egot som problem
Människans problem är i grunden egot. Egot som döljer sanningen om att alla människor hänger ihop och att landsgränser bara finns i sinnet. Egot som kräver uppmärksamhet och vill synas, egot som konkurrerar med andra och blir arg när saker och ting inte går som egot vill. Egot som döljer upplysningen som finns hos alla. Ett upplyst sinne som innebär att man vill andra gott, för att jag och du hänger ihop.

"66. Dum dåre vandrar
som sin egen ovän,
utför onda gärningar
som bär bitter frukt."
Dhammapada

"112. Bättre än leva hundra år
lat och kraftlös
är en dags liv
med kraftfull insats."
Dhammapada

( Vill du läsa Dhammapada ( finns på Bokus för 40kr), en av de populäraste Buddhistiska texterna. Klicka här)

1 comment:

Anonymous said...

Om du läser om hur ett buddistiskt samhälle fungerar så inser du snabbt att det inte uppfyller några som helst krav på vad vi kallar ett demokratiskt och jämställt samhälle.
Din naivitet är skrämmande.
Buddism och (s) gå ej ihop!