Tuesday, August 18, 2009

Höstens ute- och innelista (enligt Catti)

När jag var liten gjorde jag, likt många andra barn, listor över allt möjligt. Snyggaste killarna, Bästa lekarna, Sämsta skolämnena, Bästa lärarna, och så vidare. När jag blev lite äldre märkte jag att tidningar som Veckorevyn har ungefär samma grej. Innelistan och utelistan tror jag de hette när jag var 13-14. Jag tänkte kopiera konceptet och presentera min egen Höstens inne- och utelista. Eventuell bitterhet och fantasiöshet får ni leva med. Inne är alltså sådant som känns hippt och fräscht (dock inte nödvändigtvis något jag gillar speciellt mycket). Ute är det som känns segt och mossigt (nödvändigtvis sådant jag ogillar). Så att vi inte missförstår varandra.

Innelistan:

 1. Ekonomisk politik är det nya svarta och vi kan vänta oss ett år fyllt av diskussioner om finanskris, kapitalism, marknader, skatter, budget, transfereringar och systemreformer. Ekonomi har blivit hett och reformism sexigt. Kombinationen av de två kan bli coolt på riktigt.
 2. Green Peace som är ute och lägger i stenar och räddar världen tillsammans med Grön Ungdoms Maria Ferm. Bra för haven. Sjukt rätt i tiden. Helt rätt för ett ungdomsförbund.
 3. Studiecirklar och liknande har ett major uppsving för tillfället. Efter ett par decennier i bakvattnet börjar det helt plötsligt kännas fräscht att låsa in sig och diskutera böcker och ideologi. Framtiden tackar för det.
 4. Politik gone web. En partiledare som håller tal utan att det livesänds via webben 2009 får enorm bakläxa. Det är inte så det funkar längre. Politik är kul och folk vill se politik. 7000 personer kollade på webb-tv när SSU-kongressen direktsändes. Det är fler än antalet medlemmar i SSU. Det var dessutom riktigt kul att titta på. Det är på alla sätt helt rätt.
 5. Politiska festivaler är the shit. Tyvärr har inte så många insett det än. Men ett gäng tält, massa bra seminarier på dagarna och bra musik på kvällarna är fett. Det kommer. Vänta bara så ska ni få se.
 6. Queer is queen. Också denna höst är det helt rätt att vara queerfeminist. Normkritik och individualism i femoinistisk form. Vi som inte riktigt köper det får vänta tills nästa höst. Då kanske, kanske.

Utelistan:

 1. New Labor. Systemnedmontering istället för systemreformering. Gammalt värre. Det har helt enkelt aldrig varit mer fel. Känns fel, känns gammal, känns mossigt. Drar tankarna till fantasilösa gråa män i omodernt skurna kostymer. Fönyelse kan vara kaxigt framåt, kan vara att bygga om, bygga upp och bygga nytt. Rivning är ute. Fel, helt enkelt.
 2. Namninslamlingar och facebookgrupper för politisk påverkan. Är det någon som har koll på alla grupper och insamlingar man är med i och skriver på? Det finns alldeles för många av dem, för det första. Och sen känns det ju fruktansvärt fantasilöst. Vi ska bedriva en kampanj. Vad ska den gå ut på. Vi samlar folk i en facebookgrupp. Jaha? Nej, tack. Då är det bättre att göra som Green Peace och kasta sten i sjön. Betydligt mer 2009.
 3. Medveten antiintellekualism såsom när dumma argument används, trots att de är dumma och ibland inte ens är argument, för att demonisera debattmotståndare eller förvrida fakta (inte för att debattören egentligen är dum, utan för att han/hon plockar poäng på att inte föra en intellektuellt hederlig debatt). Björklunds svartmålande av skolan är ett utmärkt exempel. Att försöka putta in vänsterns EU-kritiker i samma fack som nationalister är ett annat vanligt sådant. Det är fett ute och fett trist, men tyvärr mycket vanligt. Framförallt, verkar det som, bland män över 40.
 4. 40-talister. Det är inte 40-talisternas fel att de föddes på 40-talet. Det är inte deras fel att de är så många. Det är däremot deras fel att de valt att montera ned de reformer som gjorde deras liv enklare. När de kom ut på bostadsmarknaden byggden en miljon bostäder, när de gick i skolan genomfördes 60-talets skolreformer, när deras barn skulle in i förskolan byggdes den ut. Sen monterade de ner och dagens unga har det ack så tufft. Det känns gammalt och det känns mossigt med 40-talister. De är helt enkelt fett ute.
 5. Blogg-hybris. Det är djupt osexigt med politiska bloggare med storhetsvansinne. Missförstå mig rätt, jag hör ju till de som gillar den politiska bloggosfären och tycker att det finns åtminstone tio väl läsvärda bloggar, men ärligt talat, det är lite av en klubb för inbördes beundran. Ta det för vad det är.
 6. Kristdemokraterna. Inget nytt under solen här. Konservatismen blir aldrig het. Inte i någon förpackning. Kristdemokraterna är och förblir fett ute. Det enda plus i kanten de möjligen kan få är att de har en värmlänning som partiordförande, men inte ens det kan lyfte dem. De är ute, de ska ut ur Riksdagen.

2 comments:

Anton Andersson said...

Angående pnukt 3 på utelistan önskar jag att du hade rätt. Tyvärr torr jag det blir precis tvärt om. Vänstern och framförallt vänsterpartiet kommer under valåret att utmålas som ett gäng galningar.

Anonymous said...

Ha ha, klockrent.

Linus