Friday, August 14, 2009

Liberal ursäktar högervridning med "realism"

Häpen läser jag ett inlägg från Erik Scheller en förbundsstyrelseledamot från liberala ungdomsförbundet. Han beskriver den högervridning som skett hos "liberalerna" där man kastar ut socialliberalismen genom att "beslut har tagits om att slopa våra tidigare krav om två procents bistånd och höjda tak socialförsäkringarna, och vi accepterar numera att ersättningsnivåerna arbetslöshetsförsäkringen måste vara återhållsamma." Detta uppfattar han som realistiskt eftersom det kan spara 100 miljarder till statskassan. Jag noterar att dessa hundra miljarder är ungefär vad den borgerliga regeringen sänkt skatten med. Vilket i den borgerliga logiken tydligen är fullt realistiskt.

Han kallar också SSU orealistiskt eftersom man vill " att kollektivtrafiken, sjuk- och tandvården ska bli gratis. Först för unga och sen för alla. Karensdagar ska slopas, arbetslöshetsersättningen ska fortfarande uppgå till 90 procent och statliga subventioner ska ge jobb åt unga. Alla ska ha rätt till 30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön och löntagarfonder ska leda till ekonomisk demokrati."

Jag tycker att den socialdemokratiska ungdomsorganisationens krav är fullt realistiska och samtidigt visionära. De leder kanske inte till socialsim under 2010-2014 men det är att återuppta vägen i den reformistiska andan. De är hur som helst fullt realistiska. Något annat kan bara en folkpartist blind av nyliberalism tro.

Andra bloggar om: , , , , , ,

3 comments:

Anonymous said...

Wow, sakta börjar fler och fler diskutera högervridningen (nyliberalismen)!!! Den högervridning som skett inom ALLA partier, från höger till vänster (även om moderaterna låtsats gått mot mitten!!??)! Kanske kommer så småningom en motvåg, men hur mycket har hunnit förstöras innan dess??
Karin

Emilia said...

Du har naturligtvis rätt.

Kanske håller det dock på att vända inom socialdemokratin. Låt oss hoppas.

Malin Hanson said...

Jag undrar lite vad Folkpartiet förväntar sig av SSU. Att ungdomsförbundet ska lägga ribban på miniminivå och kämpa för de allra fattigaste? För att enbart hitta lösningar på dom lagom jobbiga konflikterna? För att ge bistånd som riktas till länder som är fullkomligt stabila? Fy fan vad tråkigt och missriktat det vore.

Vad vi behöver är generella välfärdslösningar som gynnar alla. Kanske nu mer än tidigare. Där har SSU en viktig roll att spela. Om vi lyckas förarga några folkpartister är det bara bra. Om SAP i övrigt och folk i allmänhet delar SSU's visioner har vi kommit en bra bit på vägen. Men att kasta in handsken? Nu? Nä.