Monday, September 21, 2009

Höstbudgeten

SEK´are har skrivit på Newsmill. Jag kör ett par citat och kommenterar. Inte för att jag är expert men det de skriver om verkar rimligt.

" I regeringsförklaringen är bedömningen att de offentliga finanserna utvecklas bättre än förväntat och därmed säger man sig nu ha råd med de krisåtgärder som man tidigare sade sig behöva en extra sedelpress för. Resonemanget är ur en nationalekonomisk synvinkel helt bakvänt. Poängen med konjunkturpolitik är att de offentliga utgifterna ska öka när konjunkturen kräver det, inte när det finns budgetutrymme. Men med ett år kvar till val är strategin såklart strålande."

Ja, detta låter ju inte så bra. Tyvärr är det inte konstigt att ekonomin får rätta sig efter partistrategi, känns som att det är det normala idag.


" Att stärka offentlig verksamhet i kommuner och landsting är helt rätt strategi: kommunerna slipper skära ned, och välfärd och sysselsättning upprätthålls. Men av valstrategiska skäl kommer satsningen alldeles för sent. I månader har kommunerna och dess invånare utsatts för osäkerhet och oro för nedskärningar och arbetslöshet, negativa förväntningar har hopats och efterfrågan har hämmats. Helt i onödan. Allt detta hade kunnat undvikas om regeringen hade aviserat satsningen redan i våras. Men det är klart, nu är vi sex månader närmare valdagen."

Detta spinner vidare på det första citatet, vilket visar hur galet det hela är. Istället för att sätta in åtgärder snabbt, väntar man och därmed skapar som SEK`arna skriver oro och otrygghet.

"Ju mindre vältajmade satsningarna är, desto mindre effektiv är användningen av skattemedel. En satsad skattekrona när krisen är som djupast är en bättre investering än en satsad skattekrona när konjunkturen redan är på väg upp."

Här har vi artikelns slutsats på ett fint retoriskt sett. SKALL man satsa pengar skall man satsa rätt, att satsa pengar men försent är att missa effekter, som man tidigare kunna plocka hem.

Nu läsa X timmar på bibblan tills ögonen blir trötta. Missar man föreläsningen kommer orsaken på verkan, LÄSA själv =)

No comments: