Friday, September 4, 2009

Sjukt med vinst i välfärden!

3,2 miljoner i vinst till en förskolechef gör mig riktigt arg. Hur kan våra gemensamma skattepengar bekosta att en enskild ägare tar ut vinst. Dessa pengar borde återinvesteras i verksamheten! Den borgerliga alliansen har dessutom i vanlig ordning vräkt ut skolan till ett vrakpris på 634.650. Förskolechefen betalade bara för några gamla leksaker och möbler. Det är märkligt att de borgerliga tycks kunna ge ut miljonbelopp av pengar som borde gå till kvalitet i välfärden till privata ägare medan man samtidigt sparar på sjuka och gamla. Det visar deras prioriteringar. Låt våra skattepengar gå till välfärd och inte till vinst!

DN, SVD
---------------------------------------

Kul att se att socialdemokraterna äntligen får lite opinionsmässiga framgångar. Trist dock att SD återigen hamnar över 4 %. Vi måste bekämpa dem genom en tydligt arbetarklassfokuserad politik och i tydlig kamp mot högern (klass mot klass).

5 comments:

Anders Eriksson said...

1928 ringde och ville ha tillbaka sin retorik.
Klass mot klass? På allvar?

Anton Andersson said...

Vad tror du höger vänster handlar om? Vakna!

Anders Eriksson said...

Känner du alls till den historiska bakgrunden till parollen "klass mot klass"? På 1928 års kongress fattade Komintern beslut att, under just parollen om klass mot klass, förklara socialdemokratin som huvudfienden, då den ansågs vara reaktionens spjutspets riktad mot den revolutionära arbetarklassen. I och med nazisternas maktövertagande 1933, och formellt i och med kongressen 1935, gick man från den linjen, för att istället sträva mot att bygga breda folkfronter.

De enda som använt sig av parollen "klass mot klass" i svensk politik är original-SKP (dvs. nuvarande Vänsterpartiet) under ovanstående period, när de fortfarande var en sektion inom Komintern. Därefter tog KFML(r) - och sedemera KPML(r) - upp den parollen, också de inspirerade av Kominterns ultravänsterperiod.

Klass mot klass har aldrig varit, och bör heller aldrig bli, en socialdemokratisk paroll.

Anton Andersson said...

Tack för historielektionen. Kände till den i huvuddrag men det var intressant att lära sig mer.

jag menar inte att det är något som skall stå på våra afficher men något som skall prägla vår politik.

En tydlig vänsterpolitik kommer alltid att vara polariserande mellan olika grupper.


För mig är det andemeningen av klass mot klass som uttrycks när man säger att man vill höja a-kassan eller förmögenhetssaktten tx.

Anders Eriksson said...

Ett konfliktperspektiv på politiken är nödvändigt, annars finns det en risk att man landar fel. Men jag tycker att man ska vara noggrann med hur man uttrycker sig, särskilt när det handlar om paroller, uttryck och annat som så tydligt har historisk koppling. Därför är uttrycket "klass mot klass" bara dåligt, då det leder helt fel.