Sunday, September 27, 2009

Skendemokrati i socialdemokraterna?

Och så händer det igen. Innan ett beslut är fattat går partiledningen ut och säger att partiet tycker att vinst i välfärden är helt okej. Naturligtvis måste partiledningen få utrymme för att tolka och lägga linjer efter vad som är dagspolitiskt möjligt men att bara några veckor innan kongressen kan läsa i tidningar om vad Socialdemokraterna anser om ditt eller datt endast på grundval av att det är partiledningens förslag till beslut gör mig bara ledsen.

Jag önskar att jag kunde säga att det här var ett problem som bara gällde socialdemokraterna. Så är det tyvärr inte. Även vid till exempel SSU kongressen skrev media innan om vad man förväntade sig att kongressen skulle besluta (ledningens förslag). Är det journalisterna som är totalt obildade i det som kallas föreningsdemokrati eller kanske demokrati överhuvud taget?

Om vi tror på demokratin måste vi börja ta kongressens beslut på allvar och partiledningen bör låta kongressen besluta efter sin egen mening. Den skall ju vara högsta beslutande organ!
Och så frågar man varför folk inte vill gå med i partier idag...

7 comments:

Johan Nyström said...

Jag vill inte verka cynisk, men i dagens post-politiska tillstånd passar det som hand i handske att till exempel acceptera vinst i välfärden.

Det finns en drivande logik i dagens politik att inte sätta upp motstånd mot politik som segregerar, utan snarare av taktiska skäl gå med på en politik som cementerar och fördjupar de sociologiska klyftorna i samhället.
Jag personligan är mycket säker på att ojämlikheten kommer öka kraftigt under en 10-20 års period med små kontinuerliga steg, oavsett med en S eller M regering!
S har misslyckats de gångna åren att minska klyftorna, och jag ser ingen skillnad idag.
Personligen kommer jag se till att flytta till sociala skikt där fattigdomen är mindre och de sociala problemen är mindre. I 2/3 samhället gäller det att mycket noga fundera i vilka sociala skikt man rör sig i, och hur det påverkar en själv samt kommande barn. Detta kan verka cyniskt, men i 2/3 samhället gäller det att inte vistas för mycket bland "fölorarna" eftersom att detta påverkar en själv.

Sedan är det fullständigt galet att man skall behöva fundera i sådana här termer, men det är tiden logik.

Mvh,
Johan Nyström
www.radikalsocialdemokrati.nu

Johan Nyström said...

" ESPRESSO

Det svarta kaffet på uteserveringen
med stolar och bord granna som insekter.

Det är dyrbart uppfångade droppar
fyllda med samma styrka som JA och NEJ.

Det bärs fram ur dunkla kafeer
och ser in i solen utan att blinka.

i dagsljuset en punkt av välgörande svart som snabbt flyter ut i en blek gäst.

Det liknar dropparna av svart djupsinne som ibland fångas upp av själen,

som ger en välgörande stöt: GÅ!
Insperation att öppna ögonen"

Från " Den halvfärdiga himlen" 1962

I samlingen "Tomas Tranströmmers Dikter"

Nima D-T said...

Fast frågan är om inte det är värre, i interndemokratisk mening, att partistyrelsen har bestämt att Mona Sahlin ska stå överst på Stockholms Arbetarekommuns riksdagslista?

Anton Andersson said...

Johan: Mycket träffsäkra reflektioner värda ett eget inlägg. (håll dig kort bara det blir bättre så :p)

Nima: Jag menade inte att peka ut det värsta. Men det du pekar på går definitivt i samma rikting.

Malin Hanson said...

Vi kan inte kontrollera och styra media. Vi kan, och bor, daremot lyfta dessa fragor inom vart eget parti. For det ar precis vad det ar, vart parti. Nagon javla matta far det vara. Tack Anton mfl.

Catti Ullström said...

Ska Mona stå högst på vår lista? På allvar?

Nima D-T said...

@Catti: Ja, det är iallafall vad partistyrelsen säger till media. Men samtidigt så kan ju vi som medlemmar bråka om saken på Repet...