Monday, October 19, 2009

Dags att vakna när SD knackar på dörren

Var det rätt av Aftonbladets ansvarige utgivare Jan Helin att publicera Jimmie Åkessons debattartikel? Ja, menar somliga. I Sverige råder yttrandefrihet och politiska partier är därmed fria att uttrycka sin mening. Nej, menar andra, Åkessons artikel är främlingsfientlig och publiceringen av artikeln ett lagbrott.

Oavsett var man står anser jag att debatten som nu blossat upp är oundviklig och viktig. Taktiken att tysta SD misslyckades, det kan vi konstatera. Partiet har inte försvunnit från den politiska kartan utan växer sig i stället starkare. Under åren har företrädare för SD deltagit i en rad teveprogram och getts mojligheten att tycka till om allt från fildelning till föräldraförsäkring.

Problemet är att om SD enbart får tycka till i frågor som betraktas som rumsrena riskerar partiets verkliga agenda att hamna i skymundan, och det var väl inte riktigt det som var tanken. Frågor vi bör stalla oss i dagsläget är: Hur ska man angripa ett rasistiskt parti utan att prata om rasism? Hur ska man kunna bemöta argument som inte får yttras? Ar det fri media? Ar det public service?

Jag hoppas att Åkessons debattartikel får väljarna att inse vad för slags skitparti vi har med att göra. Jag hoppas att väljarna till nästa val vet bättre än att köpa grisen i säcken. Citatet nedan visar tydligt hur lortig den grisen verkligen är:

"För 20 år sedan tror jag att de flesta svenskar skulle ha mycket svårt att tänka sig att islam skulle komma att bli Sveriges näst största religion, att svenska konstnärer som kritiserar eller skojar med islam skulle leva under ständigt dödshot, att ett tiotal muslimska terrororganisationer skulle komma att etablera sig i Sverige, att ledande muslimska företrädare skulle framföra krav på införandet av sharialagar i Sverige, att svenska landsting skulle använda skattebetalarnas pengar till att skära av förhuden på fullt friska småpojkar, att Sverige skulle ha flest våldtäkter i Europa och att muslimska män skulle vara mycket kraftigt överrepresenterade bland förövarna, att svenska badhus skulle införa separata badtider för män och kvinnor, att svenska kommuner skulle överväga införandet av könssegregerad simundervisning i skolorna, att frysdiskarna i våra livsmedelsbutiker skulle erbjuda ritualslaktat kött samtidigt som svenska förskolor slutar att servera fläskkött, att svenska skolor skulle införa nya lov för att fira avslutningen på Ramadan samtidigt som kyrkliga skolavslutningar förbjuds på fler och fler skolor och så vidare."

1 comment:

Anonymous said...

Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet, motiverade i tidningen varför han valde att publicera. Han uttryckte därutöver tydligt sitt ställningstagande mot debattartikelns rasistiska och hetsiga innehåll. I min mening gjorde han således helt rätt i att publicera - över en dag raserades SD:s mångårigt välputsade fasad. Det intressanta ska bli att se om SD i nästa opinionsmätning ökar, minskar eller ligger kvar kring 4% till följd av artikeln...

Att "Centrum Mot Rasism" har anmält Aftonbladet och anklagar tidningen och ansvarig utgivare för att själva ge uttryck för rasism beror troligtvis på att man inte läst tidningen ordentligt. Annars är det bara pinsamt.

//Alex