Monday, October 5, 2009

Grattis Grekland!


Trötta på korruption och skandaler röstade Grekland igår fram en ny, socialistisk regering. Med 88 % av landets 10 miljoner röster räknade stod det klart att socialistpartiet Pasok tagit ledningen med 44 % medan sittande parti, The New Democratic Party, endast fått 34 % av väljarnas stöd.

Valet kan betraktas som en protest mot The New Democratic Party och dess ledare Kostas Karamalis, vars mandatperiod kantats av skandaler och korruption som grädde på moset av ökad arbetslöshet och ekonomisk recession. Men valresultatet vittnar också om en politisk vilja hos det grekiska folket att söka kollektiva lösningar på kollektiva problem.

Medan Karamalis förespråkat frysta löner inom offentlig sektor har George Papandreou fokuserat på ökade finansiella satsningar, däribland ett stimulanspaket om motsvarande 4,5 miljarder USD för att få igång landets ekonomi. Pengar som bland annat ska gå till infrastruktursatsningar och användas inom projekt som syftar till att stärka en ekologiskt hållbar utveckling.

Papandreou lovar samtidigt hårda tag mot skattefifflare. Enligt beräkningar som gjorts förlorar Grekland årligen motsvarande 17,5 miljarder USD i uteblivna skatteintäkter. Många bäckar små, gör en stor å. Eller vad är det man sager?

Låt oss nu bara hoppas att övriga Europa hakar på den röda trenden. Först Norge, nu Grekland, sen Sverige! Let’s keep the spirit high, folks! (Som det ju står på cigarettpaketen i Rumänien).

4 comments:

Anton Andersson said...

Kul men alla dessa gröna fanor gör mig besviken. Varför använder man inte rött?

Malin Hanson said...

Jag vet inte. Jag trodde man skulle anvanda orange nu, men det kanske var forra aret?

Daniel said...

PASOK har väl använt grönt i alla tider?

Det här med "röd" trend... Ja, visserligen förlorades inte regeringsmakten i Portugal, men i Tyskland gick det skitdåligt för vänstern. Och Grekland i all ära, men jag hade mycket hellre sett ett rött Deutschland.

Malin Hanson said...

Jag hade hellre sett ett rött EU, en fri frihandel, minskade utsläpp och en trygg framtid för barnen. Men man kan inte få allt. Ibland får man nöja sig med att lyfta fram det som är bra.