Friday, October 9, 2009

Plötsligt händer det

Man läser, man blir arg, man klickar sig vidare. Internet är fullt av åsikter man inte delar eller förstår. Men plötsligt, när man minst anar det, dyker något riktigt vettigt upp.

I en artikel i SVD skriver Anna Laestadius Larsson om ungdomar och stress. Hon har gjort ett test på internet för att se om hennes tonåriga dotter lider av stress. Varningsklockorna blinkar, ungen måste ha problem. Eller? Kanske är det så enkelt som att livet är jobbigt ibland för stora som små, och särkilt för de stackare som är i puberteten. Det ar sant att barn idag far illa. Men beror det verkligen pa att de har för mycket att göra eller surfar för länge om kvällarna? Som Anna Laestadius Larsson klokt skriver hade barn som växte upp utan internet annat att sysselsatta sig med och oroa sig över.

Många barn är stressade, inte över saker de inte hinner med, utan över saker de inte har möjlighet att göra. Mer än en kvarts miljon barn lever i fattigdom i Sverige. Barn vars föräldrar inte har råd att åka på semestrar, betala för skolutflykter eller hobbies.

Det är fult att vara fattig. Vill man så kan man. Eller? Vi vet alla att påståendet inte stämmer. Anna Laestadius Larsson avslutar sin artikel med att kräva en bättre fördelningspolitik. En klocka ringer i mitt huvud. Det ar SSU-spöket som hör av sig. SSU-spöket säger “Alla har inte råd att spela golf, fler ungdomsgårdar i förorterna”.

Det ar dags att någon reagerar nar SSU ringer. Ibland är politik inte svårare än så.

2 comments:

Anders Nilsson said...

Väldigt sant!

Anonymous said...

Bra skrivet =)

//Alex